Arts roept op niet mee te werken aan doodsprik

Uw bedrijf „accepteert de verantwoordelijkheid om een ethische wereldburger te zijn”. Dus waarom zorgt u er niet voor dat uw medicijnen niet meer voor executies kunnen worden gebruikt? Dat vraagt de Britse arts David Nicholl, mede namens 24 anderen, in een open brief aan de baas van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Hospira. Hospira wordt aangevallen omdat de spierverslapper pancoriumbromide in de Verenigde Staten bij executies wordt gebruikt.

Imagoschade, daar kan een farmaceutisch bedrijf niet goed tegen. Chief executive officer Michael Ball antwoordt meteen, afgelopen vrijdag in de brievenrubriek van het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Hospira heeft al vaak gezegd dat „we het gebruik van onze producten bij dodelijke injecties niet ondersteunen”, schrijft Ball. Maar Hospira’s medicijnen moeten er zijn voor de „doodzieke patiënten die ze nodig hebben”. Een ondoordachte beslissing kan de gezondheid van patiënten schaden, ook van zieke gevangen in Amerikaanse staatsgevangenissen, aldus Ball. Het ziet er dus niet naar uit dat Nicholls brief tot een tekort aan pancoriumbromide voor executies zal leiden.

In 2007 schortten de meeste Amerikaanse staten hun injectie-executies op. De gebruikte methode (eerst een verdovingsmiddel spuiten, daarna een spierverslapper en ten slotte met kaliumchloride de hartspier stoppen) zou mogelijk heel pijnlijk kunnen zijn zonder dat de ter dood veroordeelde dat kan aangeven, vanwege de spierverslapper.

In 2008 oordeelde het hooggerechtshof dat de doodsprik toch een wettig executiemiddel was.

Een groep artsen richtte zich toen op de leveranciers. Hun eerste succes was dat Hospira de productie van het verdovingsmiddel thiopental staakte. De beulen stapten over op pentobarbital, waarmee het Deense bedrijf Lundbeck als leverancier onder vuur kwam te liggen. Sommige websites beweren dat inmiddels de 36ste gevangenee met Lundbecks pentobarbital is gedood. Vorige week verkocht Lundbeck de productierechten aan het Amerikaanse bedrijf Akorn. Dat zegt het middel in de VS te blijven verkopen via een „beperkt distributieprogramma”.