Aantal vakanties daalt voor het eerst sinds de jaren tachtig

Niet in augustus drie weken Phuket in een vijfsterrenresort, maar twee weken kamperen aan de oever van de Ardèche. Niet tijdens de krokusvakantie op een Egyptisch strand bijkomen van de Nederlandse winter, maar ‘gewoon’ een weekendje Ardennen.

Nederlanders zullen dit jaar minder vaak op vakantie gaan en ze zullen minder geld uitgeven aan hun vakanties. Dat verwacht NBTCNIPO, een onderzoeksbureau voor de toerisme-industrie.

Het is volgens NBTC NIPO voor het eerst sinds begin jaren tachtig dat het aantal vakanties daalt. De dalende koopkracht en zorgen over de gevolgen van de economische crisis zijn de belangrijkste redenen om minder uit te geven.

Vorig jaar gingen Nederlanders in totaal 36,3 miljoen keer in binnen- en buitenland op vakantie. Dit jaar zal dat volgens de toerismebranche met maximaal 2 procent dalen. Nederlanders gaven vorig jaar 15,2 miljard euro uit aan vakanties. Dat bedrag zal dit jaar 1 tot 3 procent lager liggen.

Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal mensen dat op vakantie gaat stabiel blijft. Vorig jaar ging 81,9 procent van de Nederlanders op vakantie in binnen- of buitenland.

NBTC NIPO verwacht dat vooral verre reizen minder in trek zullen zijn. Door de stijgende olieprijs en de sterkere dollar wordt het duurder om naar de Verenigde Staten of Azië op vakantie te gaan.

Wereldwijd zullen er dit jaar wel meer mensen op vakantie gaan. De Wereldtoerismeorganisatie (WTO) verwacht dat dit jaar 3 tot 4 procent meer mensen ergens ter wereld een landsgrens zullen passeren om op vakantie te gaan. Vorig jaar gingen wereldwijd 940 miljoen mensen op een buitenlandse vakantie. Zij gaven in totaal 693 miljard euro uit.

Volgens de WTO waren Europa en Azië vorige zomer in trek, ten koste van Noord-Amerika en Afrika. Opmerkelijk detail: de Europese probleemlanden Griekenland (14 procent), Ierland (13), Portugal (11) en Spanje (8) zagen de bezoekersaantallen het hardst stijgen.