376 mln voor nieuwe baas Apple

Tim Cook, de man die vorige zomer Steve Jobs opvolgde als topman van Apple, heeft een warm welkomstgeschenk gekregen. Uit een melding aan de Amerikaanse beurscommissie SEC blijkt dat Cook in augustus vorig jaar een voorwaardelijk aandelenpakket heeft gekregen dat tegen de huidige koers een waarde heeft van 376 miljoen dollar (295 miljoen euro).

De helft van het aandelenpakket is over 4,5 jaar te verzilveren, de andere helft vanaf augustus 2021. Daarmee zou, volgens Amerikaanse financiële media, de 51-jarige Cook wel eens de best betaalde bestuurder in de Verenigde Staten van 2011 kunnen worden.

De best betaalde topman in 2010 was Philippe Dauman van mediaconcern Viacom. Die ontving dat jaar een beloningspakket ter waarde van 84,5 miljoen dollar.

De aandelenbeloning van Cook komt bovenop zijn, relatief bescheiden jaarsalaris van 900.000 dollar. Gevoegd bij de aandelen Apple die Cook al in zijn bezit heeft – hij werd al in 1998 door Jobs binnengehaald – komt zijn totale vermogen uit op 580 miljoen dollar.

Ter vergelijking: voorganger Jobs, die in oktober overleed, had zichzelf een symbolisch jaarsalaris van 1 dollar toegekend. Hij bezat ongeveer 5,5 miljoen aandelen in het door hem opgerichte bedrijf – tegen de huidige koers goed voor 2,3 miljard dollar.