Zwitserse bankpresident treedt af om voorkennis

De president van de Zwitserse centrale bank Philipp Hildebrand na de persconferentie waarin hij zijn aftreden bekend maakte. Foto Reuters / Pascal Lauener

Philipp Hildebrand is vandaag per direct afgetreden als president van de Zwitserse centrale bank. Dit doet hij nadat handel in vreemde valuta door hem en zijn vrouw in 2011 is uitgelekt, meldt persbureau AP.

In een persconferentie verklaarde Hildebrand vandaag trots te zijn op het werk dat hij voor de centrale bank heeft verricht, en wat hij heeft bereikt voor financiële instituties binnen en buiten Zwitserland:

“Ik denk dat ik een hele goede bankier ben geweest. Ik heb persoonlijk sterk gepleit voor strengere kapitaalvereisten voor de grote banken. Het beleid van de centrale banken van de laatste jaren was een groot succes.”

De president kwam afgelopen week onder vuur te liggen nadat vertrouwelijke informatie werd gelekt en naar buiten kwam. Hieruit bleek dat hij en zijn vrouw voor duizenden euro’s in valuta hebben gehandeld op het moment dat de Zwitserse centrale bank streed tegen de sterke frank. De echtgenote van Hildebrand was valutahandelaar en handelde met voorkennis over de waardedaling van de Zwitserse frank die ze kreeg van Hildebrand.

De informatie die de bankpresident gebruikte is gelekt door een medewerker van de Zwitserse bank Sarasin, zo bleek vorige week. In die private bank heeft Rabobank een controlerend belang.

Tweede verklaring van Hildebrand in een week

De persconferentie van vandaag is de tweede verklaring van Hildebrand binnen een week. Afgelopen donderdag ontkende hij nog de regels van de Zwitserse centrale bank geschonden te hebben, en beloofde de winst van zijn ruilhandel aan het goede doel te schenken. Dit nam de vragen omtrent de handel niet weg.

Hildebrand moet verschijnen voor een Zwitserse parlementaire commissie

Het vertrek van Hildebrand komt vlak voor hij voor Zwitserse parlementaire commissie die de deals in kaart moet brengen. Naar eigen zeggen zal hij dit ondanks zijn aftreden alsnog doen. Dit wordt een vertrouwelijke sessie waarin de voormalige bankpresident wordt ondervraagd door wetgevers van commissies van Economische Zaken en Belastingen. Hildebrand zal worden gevraagd of hij voor de beruchte transacties gebruik heeft gemaakt van andere rekeningen dan zijn die bij de bank Sarasin in Basel. In een rapport van eind december is Hildebrand nog vrijgepleit van misstanden door de Zwitserse centrale bank.