Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Zeventien musea vrezen voor sluiting

Opvallend is de melding van Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat stelt 1 miljoen te moeten bezuinigen. Het museum trekt ruim 300.000 bezoekers per jaar en is daarmee een van de grootste musea in Nederland. Foto NRC / Merlin Daleman
Opvallend is de melding van Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat stelt 1 miljoen te moeten bezuinigen. Het museum trekt ruim 300.000 bezoekers per jaar en is daarmee een van de grootste musea in Nederland. Foto NRC / Merlin Daleman Opvallend is de melding van Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat stelt 1 miljoen te moeten bezuinigen. Het museum trekt ruim 300.000 bezoekers per jaar en is daarmee een van de grootste musea in Nederland. Foto NRC / Merlin Daleman

Zeventien musea verwachten door bezuinigingen te moeten sluiten. Dat blijkt uit een enquête die de Nederlandse Museumvereniging heeft gehouden onder haar leden. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Namen worden niet genoemd, maar volgens directeur Siebe Weide van de Museumvereniging gaat het vooral om gemeentelijke musea.

Uit het meldpuntbezuinigingen.nl dat de Museumvereniging vijf maanden geleden opende, blijkt dat tientallen musea kampen met financiële problemen. Tot nu toe meldden zich 51 musea. De meeste zijn kleinere musea, zoals het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek. Opvallend is de melding van Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat stelt 1 miljoen te moeten bezuinigen. Het museum, dat prinses Máxima onder de leden van de Raad van Toezicht telt, trekt ruim 300.000 bezoekers per jaar en is daarmee een van de grootste musea in Nederland.

Uit de enquête van de Nederlandse Museumvereniging, waaraan 221 musea deelnamen, blijkt dat tweederde van de Nederlandse musea te maken heeft met bezuinigingen. Bij een kwart gaat het om meer dan 15 procent van de financiering. Musea reageren op de bezuinigingen vooral met structurele maatregelen, zoals personeel ontslaan.

‘Acht procent verwacht sluiting, dat hebben we jaren niet gehad’

Directeur Siebe Weide is niet verbaasd dat tweederde bezuinigingen verwacht.

“Bezuinigingen zijn overal. Anderzijds, een kwart moet meer dan 15 procent bezuinigen, dat is stevig. En 8 procent verwacht sluiting, dat hebben we jaren niet gehad.”

Hij vreest dat bezuinigingen de potentie van musea ondermijnen.

“Musea trekken steeds meer bezoek; vorig jaar weer een record. Structurele bezuinigingen kunnen dat aantasten.”

Vandaag in NRC Handelsblad meer over kleine musea in nood (of in de digitale editie voor abonnees).