VS: Iran legt de basis, maar maakt nu nog geen kernwapens

Volgens Panetta overschrijdt Iran "een rode grens" als het de Straat van Hormuz gaat blokkeren. foto AFP / Saul Loeb

Iran legt de basis om ooit kernwapens te vervaardigen, maar is nog niet met de productie van kernwapens begonnen. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta gisteravond gezegd.

Panetta drong erop aan de diplomatieke en economische druk op Iran niet te versoepelen. Zo moet Teheran ervan worden weerhouden überhaupt ooit aan kernwapens te beginnen. Ook herhaalde de minister van Defensie dat een aanval van Israël op Iraanse kerninstallaties averechts kan werken en een vergeldingsaanval op Amerikaanse doelen in de regio uitlokken.

Panetta’s overtuiging dat Iran nog niet aan een nucleair wapen werkt, wijst erop dat de Amerikaanse regering zich vooralsnog niets aantrekt van de steeds ongeduldiger voorstanders van militaire actie tegen Iran.

Eerder berichtte de conservatieve Iraanse krant Kayhan gisteren dat Iran is begonnen met een uraniumverrijkingsprogramma. Dit zou gebeuren in een nieuwe ondergrondse installatie die goed beschermd wordt tegen mogelijke luchtaanvallen. Kayhan heeft nauwe banden met het Iraanse regime.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bevindt zich ondertussen op een rondreis door Latijns-Amerika. Hij zoekt politieke steun, nu het Westen de druk opvoert door middel van nieuwe sancties tegen de olie-industrie. Dit vanwege het nucleaire programma van het land. De dreigende sancties leidden vorige week tot spanningen in de belangrijke Straat van Hormuz.

    • Jules Seegers