Vrouwen wel, maar cavia's niet

De vrouw- en kindvriendelijke poging van Ajax om bij de over te spelen bekerwedstrijd tegen AZ de tribunes van de Arena toch te bevolken, loopt volledig uit de hand. Te vrezen valt dat al het gekrakeel slechts zal leiden tot handhaving van de oorspronkelijke sanctie van de KNVB: dan maar helemaal niemand. Bedankt, mannen.

Laat alleen vrouwen en kinderen onder de twaalf jaar toe, had Ajax de bond gevraagd. Leuk plan. Vrouwen en kinderen doen meestal geen kwaad en het is wel apart als spelers op hoge toon worden aangemoedigd. Bovendien is er vergeleken met die jongens die tegenwoordig menen met ontbloot bovenlijf een wedstrijd te moeten bijwonen, sprake van esthetische vooruitgang.

Vervolgens liet een woordvoerster van de Commissie Gelijke Behandeling desgevraagd weten dat het weren van mannen wellicht in strijd met de wet is.

Toen was de beer los. Als vrouwen worden toegelaten, dan ook homo’s, opperde de hoofdredacteur van Gay.nl. Stadions zijn homofobe locaties, denkt hij. Het bewijs: de supporterskoren. Die stellen inderdaad soms boos vast dat er homo’s op het veld lopen. Zij het louter bij de tegenpartij. Of die mannen die ambtshalve op een fluitje blazen of een vlaggenstokje in de hand houden.

Anders dan oudere of invalide mannen heeft de bond van 13-plussers zich niet in het koor der klaagzangers gemengd, maar supportersverenigingen van Ajax toonden zich wel op hun geslachtdeel getrapt. De officiële, SVA, hield het nog beschaafd: „Het is vervelend dat het mannelijke deel van het publiek dat zich voorbeeldig gedroeg, niet is uitgenodigd.” Maar het fanatieke AFCA uitte zich krachtiger: „Krijg de pleuris maar met je moderne voetbal.”

Waarna deze supporters op hun website fabuleerden dat de Dierenbescherming heeft bepleit nu ook cavia’s toe te laten in de normaal zo caviafobe Arena.

Ajax had toen al verklaard het toelatingsbeleid tot vrouwen en kinderen te beperken: „We moeten ergens een grens trekken.”

John Kroon