Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Voorgenomen lerarenstaking van drie dagen begonnen

Een driedaagse actie van leraren tegen de voorgenomen verhoging van de urennorm begint vandaag. Naar verwachting vijftienhonderd leraren uit het voortgezet onderwijs komen naar het Plein in Den Haag om hun onvrede over het wetsvoorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kenbaar te maken.

Het kabinet wil het aantal lesuren op middelbare scholen met 40 verhogen naar 1040 en wil bovendien dat de zomervakantie van zeven naar zes weken gaat.
De bijeenkomst op het Plein is een initiatief van onderwijsbond Leraren in Actie (LIA). Abvakabo FNV sluit zich hierbij aan. LIA zegt dat zeker vijf scholen volledig dicht zijn vandaag, nog een honderd instellingen hebben leraren die staken.

LIA biedt een brief met schoolschrift aan alle Eerste Kamerleden aan met het verzoek het wetsvoorstel weg te stemmen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het voorstel eind januari in de Eerste Kamer behandeld. De bond wil ook dat leraren morgen en overmorgen staken en zo de eerste drie dagen na de kerstvakantie niet aan de slag gaan.

De Algemene Onderwijsbond houdt op 26 januari een manifestatie in Utrecht. De grootste onderwijsbond is het eens met het doel van de huidige staking, maar vindt het niet gepast om direct na de kerstvakantie te staken.