Video: hoe een iPad een vrije val van 30 kilometer overleeft

Men neme: een ijzersterke stratosfeer-bestendige ballon, vul deze met flink wat helium, bind daaraan met nylon draad een iPad met superbeschermende hoes, een HD-camera en the sky is the limit.

Haarscherpe HD-beelden laten zien hoe het paradepaardje van Apple probleemloos de ‘rand van de ruimte’ bereikt. De camera filmt vanuit de stratosfeer een steeds kleiner wordende aardbol. Op een hoogte van 100.000 voet (zo’n dertig kilometer) knapt de ballon door de ijle lucht, en doet de zwaartekracht de rest.

De makers van de hoes wilden aantonen dat met de juiste bescherming een iPad zelfs een vrije val van ongekende hoogte overleeft, en inderdaad: de tablet werkt nog na de vlucht. Naast stoere promotie zorgt het experiment voor een mooi uitzicht op onze planeet. De moeite waard om te bekijken, aangezien we niet allemaal André Kuipers heten.

Uniek is het idee niet. Eerder toonden een paar handige lui aan dat op dezelfde hoogte met hun zelfontwikkelde apps de locatie van hun iPhone 3G feilloos te volgen was. En mochten je handen gaan jeuken van de beelden, de app-makers voegden online een volledige beschrijving toe van een bijna-ruimtevaart van een iPhone.

    • Annemarie Coevert