uitgelicht

Films

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999, VS). Overbodige remake van Norman Jewisons thriller uit 1968. Steve McQueen en Faye Dunaway moesten wijken voor Pierce Brosnan en Rene Russo als respectievelijk een kunstdief en een verzekeringsagente die iets van hem wil. Ook met Dennis Leary. SBS6, 20.30-22.50u.

The Day after Tomorrow (Roland Emmerich, 2004, VS). Spektakelfilm over de rampzalige gevolgen van het broeikaseffect: tornado’s razen over LA, een vloedgolf verzwelgt New York. En dan doet een nieuwe ijstijd zijn intrede. Regisseur Emmerich liet in zijn vorige films de Amerikaanse vlag fier wapperen, hier zijn de Amerikanen opeens losers die naar Mexico moeten vluchten en daar in kampen worden opgevangen. Met Dennis Quaid en Jake Gyllenhaal. RTL7, 20.30-22.45u.

xXx (Rob Cohen, 2002, VS). Gemoderniseerde Bond-film richt zich op de computerspelletjesgeneratie en voert Vin Diesel ten tonele als geheim agent ‘Triple X’, met kale kop en tatoeages. Met Samuel L. Jackson als een soort M en veel stunts. Veronica, 20.30-23.00u.

L’Africain (Philippe de Broca, 1982, Frankrijk). Romantisch-komische avonturenfilm volgt platgetreden paden maar pleziert door hoofdrolspelers. Catherine Deneuve komt in Centraal-Afrika toeristische plekjes uitzoeken en stuit op voormalige echtgenoot Philippe Noiret, die op ongerepte natuur is gesteld. Zij hervinden elkaar in de strijd tegen ivoorhandelaren. Opgenomen in Kenia. TV5, 23.50-01.30u.

Informatief

Wintergasten. Derde en laatste deel van het interviewprogramma onder leiding van Raoul Heertje. Vanavond Deirdre McCloskey. „Ik was eerst een socialist, toen een Keynesiaan, daarna een Chicago-econoom, toen werd ik criticus van het overheersende economische denken en nu ben ik een vrije-markt-feministe.” McCloskey (1942) is onder meer hoogleraar economie aan de University of Illinois in Chicago. Ze richt zich in haar onderzoek vooral op de geschiedenis van de economie, waarbij Nederland haar speciale interesse heeft. Zij schreef een groot aantal toonaangevende wetenschappelijke boeken, waaronder The Bourgeois Virtues (2006), het eerste deel van haar zesdelige magnum opus over het economisch belang van de middenklasse voor de samenleving. McCloskey is een groot pleitbezorger van meer ethiek in het zakenleven. Ned.2, 20.20-22.00u.

24 uur met...Wilfried de Jong brengt 24 uur door in één ruimte met een gast. Vandaag is dat acteur Nasrdin Dchar, winnaar van het Gouden Kalf 2011. Zijn dankwoord was een van de hoogtepunten – in ieder geval het meest besproken – van de uitreiking. „Ik ben een Nederlander met Marokkaans bloed. Ik ben een moslim en ik heb een fokking Gouden Kalf in mijn handen!”, riep hij onder luid applaus. Eerste aflevering van een nieuw seizoen van 24 uur met... Ned.3, 21.00-21.55u.

A hunt for Higgs: A Horizon special. Een blik achter de schermen bij CERN, de Europese organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Zoals het Higgsdeeltje of Higgs-boson, het (nog) theoretische deeltje waarmee alles in het universum massa krijgt. BBC 2, 22.00-23.00u.

The deadliest crash, disaster in Le Mans. Documentaire over het tot nu toe dodelijkste ongeluk in de autoracesport, tijdens de 24 uur van Le Mans in 1955. De Brit (en toekomstig kampioen) Mike Hawthorne remde af voor een pitstop, waarbij de coureur achter hem moest uitwijken. Die botste vervolgens tegen Mercedescoureur Pierre Levegh. Zijn wagen boorde zich in de aarden wal die het publiek moest beschermen. Onderdelen van de auto, waaronder het motorblok, belandden in het publiek: zeker 82 toeschouwers kwamen daarbij om het leven. Ook Pierre Levegh werd gedood. Verschillende circuits verhoogden na het ongeluk hun veiligheidsmaatstaven, die vaak nog ingesteld waren op veel langzamere wagens. Canvas, 22.00-23.00u.

Amusement

Dinner Date. Aflevering 1 van Britse datingshow waarin een vrijgezel zijn of haar date kiest op basis van vijf menukaarten die zijn samengesteld door potentiële geliefden. Net5, 19.30-20.30u.

Pan Am. Amerikaanse, ‘lichte’ dramaserie over Pan American Airways in de jaren zestig. Afl.: Ich bin ein Berliner. De volgende stop voor de stewardessen is Berlijn. Daar heeft Kate een nieuwe opdracht en Maggie is vastbesloten president Kennedy te ontmoeten. Met Christina Ricci, Margot Robbie e.a. Net5, 21.25-22.20u.