Sven Kramer is terug aan de top, mét foute finish

Sven Kramer won na een jaar afwezigheid superieur zijn vijfde EK allround, vóór Jan Blokhuijsen. Beide schaatsers riskeerden diskwalificatie op de afsluitende tien kilometer.

Sven Kramer en Jan Blokhuijsen eindigden gistermiddag met een straatlengte voorsprong op de rest van het veld als eerste en tweede bij de EK allround in Boedapest. Toch had het podium er heel anders kunnen uitzien. Beide schaatsers uit de TVM-ploeg maakten in hun afsluitende rit op de tien kilometer een zichtbare overtreding tegen de regels. Blokhuijsen raakte in een ultieme poging om Kramer bij te houden een blokje in de binnenbaan. De Europees kampioen vierde zijn zege met een verboden kickfinish.

„De regels staan duidelijk omschreven”, zegt internationaal starter Jan Zwier uit Heerenveen. „Een scheidsrechter moet die regels interpreteren en dient in te grijpen als hij een overtreding constateert. Zeker in het geval van het aantikken van een blokje betekent dat diskwalificatie.”

Kramers kickfinish – een schoppende beweging op de eindstreep om tijdwinst te boeken – is sinds vorig seizoen verboden. Maar de Duitse scheidsrechter Helmut Ripper zag in dat Kramers vreugde-uiting geen enkele andere bedoeling had. „In dit geval is er een ontsnapping op de regel”, stelt Zwier. „Het gaat erom of een rijder al dan niet voordeel haalt door zijn afstand te bekorten. Daar leek hier geen sprake van.”

In het geval van Blokhuijsen was dat anders. Zwier: „Bij het wegtikken van een blokje kan de scheidsrechter niet afwijken van de regels. Maar de vraag blijft of hij de guts heeft om over te gaan tot diskwalificatie. Het kan zijn dat hij de overtreding niet heeft geconstateerd. Dan kruipt een schaatser, zoals Blokhuijsen in dit geval, door het oog van de naald.”

Scheidsrechter Ripper kneep in Boedapest een oogje toe. „De wedstrijd is afgelopen”, luidde zijn enige toelichting op de overtreding van de in 2009 aangescherpte blokjesregel, die op televisie goed zichtbaar was.

„Mijn hart klopte in mijn keel”, erkende Blokhuijsen na afloop, toen commotie ontstond over de uitslag. Ook vorig jaar tikte hij een paar maal een blokje aan. Bij de EK in het Italiaanse Collalbo leidde dat op de 500 meter niet tot diskwalificatie, bij de WK afstanden in Inzell werd hij wel uit de uitslag geschrapt. In 2009 moest de Canadese Kristina Groves de wereldtitel op de 1.500 meter inleveren omdat ze een blokje aantikte.

De fout van Blokhuijsen kan een gevaarlijke precedentwerking hebben, stelde oud-kampioen Jochem Uytdehaage vanmorgen op schaatsen.nl. Bovendien hadden niet-Nederlandse schaatsers, met name de Noren, de indruk dat de internationale schaatsbond ISU het grootste schaatsland ter wereld niet tegen de schenen durft te schoppen. „Laten we als Nederlander blij zijn”, zegt Zwier. „Als starter viel mij een moment op tijdens de 500 meter, toen de Roemeen Ion op discutabele gronden werd gediskwalificeerd. Daar hoor je niemand over. In dat opzicht zijn grote schaatslanden in het voordeel tegenover de kleintjes.”

In Kramers wereld is de orde weer hersteld: Sport, pagina 22 en 23