Stafchef Witte Huis vertrekt - ‘transfer naar campagne Obama’

Stafchef Bill Daley, op deze archieffoto samen met president Obama, stapt op. Foto Reuters / Larry Downing

Bill Daley, de stafchef van de Amerikaanse president Barack Obama stapt op. Hij wordt opgevolgd door Jack Lew.

Dat zei president Obama tijdens een persconferentie in Washington. Hiermee worden geruchten die eerder vanavond door de LA Times en Chicago Tribune werden gemeld bevestigd. Volgens Guus Valk, onze correspondent in de Verenigde Staten, was Daley na Obama de machtigste man in het Witte Huis.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bill Daley, stafchef van het Witte Huis en daar de machtigste man na Obama, stapt op

Toch werd de baan van Daley, het managen van het Witte Huis, sinds november al minder belangrijk toen assistent van Obama Pete Rouse een groot deel van zijn taken overnam.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Overigens is de functie van stafchef Witte Huis na vertrek van Rahm Emanuel uitgekleed tot een soort manager van dagelijkse zaken. #daley

Toch komt het vertrek als een verrassing, schrijft persbureau AP. Ingewijden hadden gedacht dat Daley tot de presidentsverkiezingen in november aan zou blijven. Volgens Valk gaat Daley waarschijnlijk het campagneteam van Obama versterken. Valk:

“Daley liet al eerder weten dat hij meer van zijn familie wilde zien. Maar het is opmerkelijk dat hij al na een jaar weggaat. Het ziet eruit als een tussentijdse transfer. De goed ingevoerde New Republic schrijft dat hij gaat werken in het campagneteam van Obama. Daley zal zich bewezen hebben het afgelopen jaar en maakt daarom waarschijnlijk een tussentijdse transfer. Het campagneseizoen is begonnen en het ziet eruit dat Obama mensen om zich heen verzamelt die hij vertrouwt.”

Daley volgde in januari 2011 Rahm Emanuel, nu burgemeester van Chicago, op. Zijn doel was de banden met de zakenwereld en de Republikeinen aan te halen. Daley was eerder minister van handel onder president Bill Clinton. Ook runde hij de presidentscampagne van Al Gore in 2000. Hij is de jongste zoon van de legendarische burgemeester van Chicago, Richard J. Daley. Zijn broer Richard M. Daley was eveneens burgemeester van die stad.

    • Hans Klis