Slachtoffers Benno L. krijgen 900.000 euro

Het bedrag is het resultaat van maandenlange onderhandelingen.

De verzekeraar van de zwemschool van Benno L. betaalt de 64 misbruikslachtoffers in totaal 900 duizend euro. Per slachtoffer komt dat neer op zo’n 14.000 euro. Hun ouders zijn hier zaterdag over geïnformeerd, meldde RTL Nieuws.

Benno L. werd in mei door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel. Hij werd in 2009 opgepakt met duizenden foto’s en 221 filmpjes in huis van ontuchtige handelingen met kinderen. De meeste slachtoffers waren jong en verstandelijk gehandicapt. Het hof wees destijds een vordering van benadeelde partijen af, omdat die te ingewikkeld was om in het strafproces mee te nemen. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de Bossche zwemschoolhouder en de advocaat van de slachtoffers bereikten na maanden onderhandelen een overeenkomst. Het grootste deel van het bedrag is smartengeld, een vergoeding voor het aangerichte leed. Een klein deel dient als compensatie van financiële schade.

Advocaat Edgar Mulders stelt dat sprake is van een goede deal. Volgens hem is het de vraag of er een hoger bedrag uit zou komen als de gang naar de rechter wordt gemaakt. Bovendien hoeft er geen verder onderzoek plaats te vinden.

De verzekeraar wil anoniem blijven om niet geassocieerd te worden met de misbruikpraktijken. De ouders moeten nu gaan bepalen of ze akkoord gaan. (Novum)