Commotie over Lucky TV’s blote Beatrix - ‘majesteitsschennis’?

De site van het satirische Lucky TV lag even plat. Waarschijnlijk wilde heel Nederland het filmpje (terug)zien, over koningin Beatrix en andere leden van de koninklijke familie, dat neigt naar majesteitsschennis.

In het filmpje wordt op een komische manier gereageerd op de ‘controverse‘ rond de hoofddoek die de vorstin in een moskee Abu Dhabi droeg:

Beatrix past zich namelijk uit respect aan, aan de lokale gebruiken. Zo toont Lucky TV ook fictieve en komisch bedoelde beelden van een bezoek aan Papoea-Nieuw-Guinea.

Let op, in de onderstaande beelden worden de verschillende leden van het Koningshuis op (mogelijk) schokkende wijze afgebeeld.

http://www.youtube.com/watch?v=SbEzfrWA7Ec

Bekijk hier de volledige versie van de video.

De beelden van Lucky TV zorgen op Twitter voor nogal wat ophef en discussie.

Twitter avatar Daily_Lin Lin Ik vind dat filmpje van lukcy TV maar respectloos. Had liever een goede discussie over het onderwerp gezien met inhoudelijke argument maar
Twitter avatar beschermdieren Ali Kom op zeg.. commotie over gemonteerde naaktfoto van beatrix??? #dwdd
Twitter avatar jeroen_12 jeroen Nee dit is niet grappig te noemen http://t.co/ZUnwyJ8q

Update 22.30 uur: Tegenover de Pers laat de RVD weten nog niet inhoudelijk te willen reageren op het filmpje. De Wereld Draait Door reageert wel. Eindredacteur Dieuwke Wynia laat weten dat het filmpje binnen de grenzen valt:

“De filmpjes van Lucky TV zijn bedoeld om een reactie los te maken en blijkbaar zijn we daar dit keer in geslaagd [...] Maker Sander van de Pavert is hard door de bocht gegaan. De één zal zeggen dat hij eruit is gevlogen, de ander dat de bocht vrij scherp was, en er zal ook door veel mensen om gelachen zijn. Wij realiseren ons dat satire op het koningshuis gevoelig ligt maar vonden het niet nodig om Sander te vragen een andere Lucky te maken.”

Update 23.18 uur: Nico Dijkshoorn, huisdichter van De Wereld Draait Door, reageerde zojuist op Twitter als volgt op de commotie:

Twitter avatar dijkshoorn Nico Dijkshoorn Uit solidariteit met Lucky TV zal ik aanstaande woensdag naakt mijn gedicht voorlezen. Alles voor het vrije woord. #dwdd

En even later:

Twitter avatar dijkshoorn Nico Dijkshoorn Namens mijn management: “Wij betreuren het dat Nico op een satirische wijze uiting heeft willen geven aan zijn verbazing over Lucky gedoe”
    • Hans Klis