Schoonmakers gaan door met actievoeren

De grootste schoonmaakactie in de Nederlandse geschiedenis op poten gezet, aldus de FNV. Foto NRC / Rien Zilvold

De staking van schoonmakers wordt vandaag voortgezet. De afgelopen drie dagen hebben de medewerkers de acties onderbroken, maar in die periode is er geen nieuw bod van de werkgevers op tafel gekomen.

Hoelang de schoonmakers nog van plan zijn te staken is niet bekendgemaakt. Voor donderdag is door de FNV een demonstratie in Den Haag aangekondigd. Sinds 2 januari zijn de medewerkers in staking gegaan en hielden vorige week een ‘Mars van Respect‘ door Amsterdam met 2500 protestanten.

‘Grootste schoonmakersacties in de Nederlandse geschiedenis’

Volgens de vakbond gaat het om de grootste stakingsactie in de Nederlandse geschiedenis. Aanleiding is het vastlopen van de cao-onderhandelingen. De vakbond wil onder meer bereiken dat schoonmakers bij ziekte altijd krijgen doorbetaald. Ook moeten de schoonmakers meer tijd krijgen voor hun werkzaamheden en nieuwe werknemers moeten een opleiding krijgen, zoals volgens FNV is afgesproken.

Meer tijd en respectvolle behandeling

De onderhandelingen over een nieuwe cao werden begin december afgebroken. De cao die op 1 januari afliep, kwam in april 2010 tot stand na stakingen van negen weken. Volgens Khadija Tahiri, schoonmaker in een ziekenhuis en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers vragen de schoonmakers “doodnormale dingen”:

“Wij vragen geen jackpot, maar doodnormale dingen. Zoals genoeg tijd om ons werk te kunnen doen en ziekenhuizen, treinen en kantoren schoon te maken. Of doorbetaling als we ziek zijn. En een respectvolle behandeling. Voor de meeste mensen in Nederland de normaalste zaak van de wereld.”

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche vinden het eisenpakket van de werknemers onrealistisch. Volgens werkgeversorganisatie OSB kost het eisenpakket van de bond 200 miljoen euro, wat neerkomt op een kostenstijging van 12 procent. Zelf heeft de OSB een pakket aangeboden dat in totaal 3 procent kost, een investering van zo’n vijftig miljoen.

“In deze tijd van economische recessie, krimpende markt en zware bezuinigingen steken wij daarmee onze nek uit.”- woordvoerder OSB.

    • Annemarie Coevert