Sarkozy wil Jeanne d'Arc terug van Le Pen

Decennia lang was vooral uiterst rechts in Frankrijk geïnteresseerd in Jeanne d’Arc. Maar vrijdag reisde president Sarkozy naar de Vogezen om in het gehucht Domrémy te herdenken dat de maagd van Orléans daar zeshonderd jaar geleden geboren zou zijn. Zij heeft „de Engelsen Frankrijk uit gegooid” tijdens de Honderdjarige oorlog, zei Sarkozy. Als pubermeisje dat zei goddelijke stemmen te horen, wist ze de Fransen te inspireren tot verzet, aanvankelijk met succes. Jeanne d’Arc, die door de Engelsen op de brandstapel is gezet, is van en voor heel Frankrijk, zei Sarkozy, „een symbool van onze eenheid”.

Daar kon zijn extreemrechtse rivaal voor de presidentsverkiezingen van april, Marine Le Pen, alleen maar mee instemmen. Haar partij Front National viert Jeanne d’Arc elk jaar als de ‘vrouw die Frankrijk heeft bevrijd van de buitenlanders’. Gisteren legde Le Pen een krans bij het standbeeld van Jeanne. De toespraak liet zij over aan haar vader Jean-Marie, de historische FN-leider. Die zei dat Jeanne d’Arc van alle Fransen is, maar niet van „partijen die alleen in verkiezingstijd over haar praten.” Ook anderen zagen de nieuwe liefde van Sarkozy een campagneboodschap. Kandidaat Eva Joly van de Groenen meent dat Sarkozy kiest voor „ultranationalistische symbolen”. Marine Le Pen is populair bij kiezers die Sarkozy nodig heeft: de lagere inkomensklassen.