Rosenthal komt in actie tegen geweld in Nigeria

Met het sturen van een ambassadeur wil hij de mensenrechten in het land bevorderen.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil de Nederlandse mensenrechtenambassadeur naar Nigeria sturen vanwege het geweld tegen christenen in het land. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. Deze ambassadeur kan met andere landen in gesprek gaan om te bekijken hoe mensenrechten kunnen worden bevorderd.

De afgelopen dagen zijn in Nigeria tientallen mensen omgekomen bij aanslagen van radicale islamieten op christenen. Vorig jaar, zei de minister, kwamen er ruim vijfhonderd Nigerianen om door terrorisme. „Geweld tegen religieuze minderheden is niet acceptabel.”

Hij roept de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan op maatregelen te nemen tegen het geweld. Nederland probeert daarnaast met andere Europese landen de aanslagen in Nigeria op de agenda van de Verenigde Naties te zetten. Ook onderzoekt de Europese Unie de komende dagen hoe Nigeria kan worden geholpen bij het beschermen van de godsdienstvrijheid. (Novum)