Rellen na 'benefiet' Feyenoord

Eén arrestatie, vernielingen, marktkooplui die eerder afbreken. En 27.000 euro voor het goede doel na het duel IJsselmeervogels-Feyenoord.

Zaterdagmiddag 16.45 uur. Marktkooplui in vissersdorp Spakenburg breken allerijl hun kraam af. Winkels sluiten ook op verzoek van de politie. Vishandel Willem de Graaf trotseert als enige de waarschuwing. Hij houdt zijn visbakwagen open en trekt extra klandizie.

„Hamas. Hamas. Joden aan het gas”, klinkt het. Een groep jeugdige Feyenoordsupporters zwalkt langs de viskraam. Klanten zwijgen. „Zeg maar niks tegen ze, anders heb je ze allemaal op je dak”, zegt een visverkoper, terwijl hij een spekbokking fileert.

Topklasser IJsselmeervogels heeft even eerder met 4-2 verloren van Feyenoord. De benefietwedstrijd was georganiseerd ter nagedachtenis van Thomas van de Groep, een voormalig jeugdspeler van IJsselmeervogels die in 2010 op 11-jarige leeftijd overleed aan kanker.

Na afloop is de sfeer gespannen in Spakenburg. Politie te paard en de mobiele eenheid voeren een charge uit voor Sportpark De Westmaat. Er vallen klappen. Een groep Feyenoordfans zet het op een lopen.

Volgens een woordvoerder van de politie in de regio Utrecht daagde een groep van zestig Feyenoordsupporters voorbijgangers uit. „We hebben de groep geïsoleerd en met bussen afgevoerd naar Amersfoort. Hier zijn ze op de trein gestapt naar Rotterdam.”

Onder de ruim 4.500 toeschouwers waren enkele honderden Feyenoordsupporters. Volgens de politiewoordvoerder ook „harde kern met stadionverboden”. Een 26-jarige Rotterdammer werd gearresteerd voor openlijke geweldpleging. In de toiletten van de thuisclub richtten relschoppers vernielingen aan. Ook sneuvelde straatmeubilair.

Voor de wedstrijd waren er via sociale media geruchten over naderende rellen in Spakenburg. Volgens Jan Heinen, secretaris van IJsselmeervogels, gebeurde dit doelbewust. „Om andere hooligans te lokken van bijvoorbeeld FC Utrecht.”

Een groep Feyenoordfans was onder invloed van drank en drugs, stelt Heinen: „Ik weet wat voor vlees ik in de kuip heb. Maar we moeten hier niet te veel aandacht aan schenken. Veel aanwezige patiëntjes hebben een prachtige dag gehad.”

Feyenoordwoordvoerder Raymond Salomon, zelf aanwezig bij de benefietwedstrijd, is verbaasd over het nieuws. „Ik wil niets bagatelliseren. Maar verschillende media berichtten dat het voor de wedstrijd al mis was en dat er vijf aanhoudingen zijn verricht. Dat is niet waar.”

Het benefietduel in Spakenburg heeft 27.000 euro opgeleverd voor de stichting Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker.

    • Sjaak van de Groep