RamBam: na babyfluisteraar komen de echte schandalen

Het nieuwe programma RamBam wil verkeerde zaken op een leuke manier aan het licht brengen. Journalistiek en amusement raken elkaar.

Babyfluisteraar Derek Ogilvie is ontmaskerd. De makers van het nieuwe programma RamBam bewijzen in hun eerste uitzending vanavond dat de paranormale gave van het RTL 4-medium een trucje is. Het programma uit de keuken van tv-producent CCCP wil ‘verkeerde’ zaken op een creatieve manier aan de kaak stellen.

Het team makers bestaat uit negen mensen, voornamelijk twintigers. Ze zijn afkomstig van eerdere CCCP-programma’s als Sixpack en De staat van verwarring. Vorig jaar trok RamBam al veel aandacht met een pilotaflevering in TV Lab, de speeltuin voor experimentele programma’s van de publieke omroep. Het lukte de makers toen om in Business Class, het programma van Harry Mens, een trui gemaakt van mest te promoten. In werkelijkheid bestond het product helemaal niet. Voor 14.500 euro mochten ze zelf de vragen opgeven die in de uitzending voorbij zouden komen. Mens werd neergezet als iemand die voor de juiste prijs bereid is alles te promoten.

Na het succes van de pilotaflevering krijgt RamBam tien afleveringen bij de VARA. In de eerste aflevering is dus Derek Ogilvie aan de beurt. De makers laten de Schot van alles vertellen over de overleden opa van presentator Linda Hakeboom. Daarna confronteren ze Ogilvie met de nog levende grootvader. Maker Max van den Burg: „Ik erger me mateloos aan Ogilvie. Dat mensen daar in deze tijd nog in geloven. Daarom moest dit worden aangepakt.”

Maar is het echt nodig om deze mannen te ontmaskeren? Ook voor RamBam was bekend dat bedrijven tegen betaling bij Harry Mens hun product mogen aanprijzen, en twijfels over de paranormale gaven van Derek Ogilvie waren er ook al langer. Van den Burg: „Je vergist je tot in hoeverre mensen op de hoogte zijn. In Ogilvie wordt echt geloofd. Wij tonen op een grappige manier aan dat wat hij doet geen gave is, maar een trucje.”

Kathleen Warners, hoofd amusement van de VARA, vergelijkt Rambam met consumentenprogramma Kassa, ook van de VARA. „Maar dan met meer humor.” Volgens Warners is RamBam „infotainment met een journalistieke grondslag”. Op de vraag of de ontmaskering van Ogilvie echt journalistiek is, zegt ze: „We weten nu dat het een trucje is. In latere afleveringen komen er ook échte dingen aan het licht. Over aflevering drie verwacht ik zelfs Kamervragen. We onderzoeken dan hoe betrouwbaar ons bestuur is.”

Van den Burg belooft ook ware onthullingen. „Er moet ophef komen, dat is onze grootste ambitie. Als de tien afleveringen geruisloos voorbij gaan doen we iets niet goed.”

RamBam (VARA)

Ned. 3, 21.55-22.30 uur

    • Diederik Huffels