‘President Guinee-Bissau overleden’

Caption: (FILES) A file photo taken on July 26, 2009 shows Malam Bacai Sanha at a polling station in Bissau. According to a French government source, Sanha died on January 9, 2012 at the Val-de-Grace hospital in Paris at the age of 64. He had been hospitalized in Paris just before Christmas 2011. AFP PHOTO / SEYLLOU President Malam Bacai Sanha op archiefbeeld, 26 juli 2009. Foto AFP / Seyllou

President Malam Bacai Sanha van de West-Afrikaanse staat Guinee-Bissau is overleden in het Val-de-Grace ziekenhuis in Parijs. Waaraan de 64-jarige staatsman overleden is, is nog niet bekend.

Dat meldt persbureau AP op basis van een voorgelezen regeringsverklaring door de nationale radiozender van Guinee-Bissau. De laatste jaren werd Sanha geregeld opgenomen met gezondheidsproblemen. Op 26 december vond nog een mislukte couppoging plaats terwijl de president voor een medische behandeling in Parijs verbleef.

Bekijk hieronder een reportage van Euronews over de couppoging:

Guinee-Bissau heeft sinds het in 1974 onafhankeljk werd van Portugal diverse staatsgrepen, militaire revoltes en politieke moorden meegemaakt. Sanha werd in 2009 tot president gekozen nadat eerder dat jaar zijn voorganger Joao Bernardo Vieira was vermoord, luttele uren nadat de commandant van het leger was omgekomen door een bomexplosie. Nog geen jaar later sloegen soldaten aan het muiten.

Beelden uit 2009 van Reuters:
http://youtu.be/K4Jcydno1ZY

Door de wetteloosheid is Guinee-Bissau voor Zuid-Amerikaanse drugshandelaren aantrekkelijk geworden als doorvoerland voor cocaïnezendingen naar Europa. Het geweld en de instabiliteit hebben ook hun weerslag op de economische ontwikkeling van het land. Het merendeel van de bevolking heeft geen beschikking over elektriciteit of stromend water en jongeren hebben weinig kans op werk. De gemiddelde levensverwachting is maar 46 jaar.


Grotere kaart weergeven

    • Hans Klis