President al-Bashir biedt Libië hulp aan

Mensenrechtenorganisaties zijn zeer verontwaardigd over het bezoek van de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir zaterdag aan Libië, waarbij hij zijn hulp aanbood bij het integreren van Libische milities in het nationale leger. Onder andere Amnesty International en Human Rights Watch kritiseerden het bezoek wegens Bashirs rol in het geweld van door hem gesteunde en bewapende milities in Soedan de afgelopen jaren. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Bashir , die wordt verdacht van het plegen van genocide in Darfur.

Volgens Bashir heeft Soedan grote expertise in het integreren van rebellen in een nationaal leger. Hij heeft ook aangeboden Libië te helpen om de zuidgrens met Soedan te beschermen.

Bashir en de gedode Libische leider Gaddafi waren gezworen vijanden. Toen de opstanden tegen Gaddafi begonnen, steunde Bashir de Libische rebellen met wapens en geld. De Libische interim-premier Abdurrahim al-Keib noemde Bashir tijdens het bezoek „één van Libië’s vrienden”. Het is nog onduidelijk of Libië het aanbod van Bashir zal accepteren, maar het bezoek duidt er hoe dan ook op dat de twee landen hun banden aanhalen.

„God, nee” zei Bashir toen hem zondag werd gevraagd of hij niet vreesde te zullen worden gearresteerd in Libië. „Ik zou hier best zonder beveiliging rond kunnen lopen.”

De voorzitter van de Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul Jalil, waarschuwde vorige week dat Libië mogelijk in een burgeroorlog verzeild raakt als de Libische milities niet worden aangepakt. (AP, Reuters)