Ook Financial Times schrijft: pak de financiële lobby aan

(Tekening Randall Enos)

Zelfs de Financial Times schrijft het, aan de start van een veelbelovende serie over de crisis van het kapitalisme: pak de machtige financiële lobby aan.

Through campaign finance and political donations, they have bought themselves protection from proper societal accountability. And they pose a continuing obstacle to the de-risking of banking [...] . Tackling such interest groups both in the US and Europe is one of the biggest post-crisis tasks for policymakers and a key to addressing concerns about systemic legitimacy.

Columnist John Plender geeft in zijn analyse een mooie samenvatting van waar het groeiende onbehagen over het kapitalisme vandaan komt. De ongelijkheid is te groot geworden, de beloning van topmanagers en financiële experts spoort niet met die van de rest van de samenleving en, nog erger, die beloning is niet meer zichtbaar gekoppeld aan een inspanning. Plender citeert Keynes:

To convert the business man into the profiteer is to strike a blow at capitalism, because it destroys the psychological equilibrium which permits the perpetuance of unequal rewards. The businessman is only tolerable so long as his gains can be held to bear some relation to what, roughly and in some sense, his activities have contributed to society.

Het artikel is natuurlijk een echo van de discussie over de rol van de banken in de eurocrisis die op veel fronten wordt gevoerd, maar - mede door die machtige financiële lobby - nog weinig wordt vertaald in politieke actie. Lees bijvoorbeeld deze column nog eens na van Marc Chavannes, die wat verstopt zat tussen de oliebollen.