NAM vindt grootste gasveld sinds 1995

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld gevonden in Noord-Friesland. Naar schatting zit er ruim vier miljard kubieke meter aardgas in het veld bij het dorp Ee, tussen Dokkum en het Lauwersmeer. Dat meldt de NAM vandaag.

Het nieuwe veld is de grootste gasvondst in Nederland sinds 1995. Om bij het gas te komen is tussen augustus en oktober vorig jaar een put geboord van 3900 meter.
Vanaf de zomer stroomt naar verwachting gas uit het nieuwe veld door de Nederlandse gasleidingen. De NAM verwacht vijftien jaar gebruik te kunnen maken van het gasveld. De opbrengst van vier miljard kuub gas komt overeen met het jaarlijkse verbruik van tweeënhalf miljoen huishoudens.

De Nederlandse overheid heeft een belang van veertig procent in het project in Ee. De NAM, waarvan Shell en Exxonmobile beide de helft van de aandelen in bezit hebben, voert het project uit.

Klein in vergelijking met Slochteren

Het veld bij Ee is klein in vergelijking met het gasveld bij Slochteren dat in 1959 werd ontdekt. Daar gaat het naar schatting om 2.800 miljard kubieke meter, waarvan nog zo’n 1.000 miljard kubieke meter aardgas in de grond. Met het aardgas uit Slochteren is de afgelopen 50 jaar ongeveer 200 miljard euro verdiend.

    • Lex Boon