Museum de Fundatie jaar dicht voor uitbreiding

Museum de Fundatie in Zwolle zal worden uitgebreid met een opvallend ‘zwevend oog’ op het dak.

Museum de Fundatie in Zwolle gaat ingrijpend verbouwen. Het museum sloot gisteren de deuren, om op 12-12-2012, zo is de bedoeling, te heropenen. Dan zal het Paleis aan de Blijmarkt, het neoclassicistische museumgebouw uit 1840, zijn uitgebreid met onder meer een reusachtig ‘zwevend oog’ op het dak.

In dat oog komen twee ovale tentoonstellingszalen van elk 400 vierkante meter. Aan de noordkant zal een raam van 65 vierkante meter uitzicht bieden op de stad. Museumdirecteur Ralph Keuning had, mede om meer werk uit de vaste collectie tentoon te stellen, behoefte aan zo’n 1.000 vierkante meter extra expositieruimte. Ook merkte hij dat het voormalig gerechtshof waarin het museum is gevestigd, niet zo geschikt was voor het ontvangen van groepen en scholen. Het museum groeide bovendien uit zijn voegen. Keuning, die naast directeur van De Fundatie ook directeur van kasteel Het Nijenhuis in Heino is, zag het bezoekersaantal voor beide musea stijgen van 30.000 in 2006 tot 120.000 in 2011. Keuning zette de De Fundatie op de museumkaart met succesvolle publieksvriendelijke exposities. Met de tentoonstelling Jeroen Krabbé. Een retrospectieve in 2008 werden voor het eerst honderdduizend bezoekers geteld.

Architectenbureau Bierman Henket Architecten maakte het ontwerp voor de spectaculaire opbouw, die met keramische tegels in wit, zilvergrijs en en lichtblauw zal worden bekleed. Hypermodern, en een scherp contrast met de bestaande bouw.

Maar Keuning kreeg provincie, gemeentebestuur en welstandscommissie enthousiast voor de nieuwbouw. De provincie Overijssel trekt 5 miljoen euro uit voor de verbouwing, daarnaast sprokkelde het museum met sponsors, fondsen en de Bankgiro Loterij nog ruim 1 miljoen bij elkaar. Het museum heropent met de tentoonstelling Dans op de vulkaan, portretten uit het interbellum.