Misbruikt in Don Rua

Het ontroerendste moment in de documentaire is het slot, als interviewer Coen Verbraak misbruikslachtoffer Josef Willems vraagt of de jongen die hij toen was trots zou zijn geweest op de man die hij is geworden. Willems aarzelt, bijt op zijn lip en weet zijn emoties net onder controle te houden. Na tien seconden zegt hij met zachte stem: ‘Ik denk het wel, ja.’ Vanavond zendt de NCRV Jongens van Don Rua uit. Documentairemakers Coen Verbraak en Bernd Wouthuysen spraken met mannen over de traumatische herinneringen aan hun verblijf in internaat Don Rua in ’s-Heerenberg. In het internaat waren in de jaren zestig tientallen jongens van twaalf jaar en ouder overgeleverd aan seksuele driften van broeders en paters . De documentaire schetst het misbruik zonder sensatiezucht. Slachtoffer Frans Verhallen: ,,En dan ging de deur op slot en wist je al wat er ging gebeuren. Ik keek maar naar het plafond en wachtte tot het voorbij was.” Aan het woord komen vijf van de naar schatting dertig misbruikte jongens van Don Rua. Ze hebben gemeen dat ze de ervaringen uit hun jeugd zorgvuldig verdrongen. Het nieuws over het misbruik in Don Rua en andere instellingen zorgde bij de slachtoffers voor woede en tegelijk voor opluchting. ,,Toen pas begreep ik dat ik niet de enige was", zegt een van hen.

Joep Dohmen

    • Joep Dohmen