Mexicaanse doelman betrokken bij bende

Oud-international Omar Ortiz, doelman van de Mexicaanse voetbalclubs CF Monterrey en Jaguares de Chiapas, is gearresteerd wegens betrokkenheid bij ontvoeringen. Hij zou deel uitmaken van een bende ontvoerders van het Golfkartel, een van de grootste criminele organisaties in Mexico.

Ortiz, die in 2002 eenmalig uitkwam voor het nationale elftal, was een soort verkenner voor de bende. Hij bezocht feestjes van de jetset en selecteerde daar mogelijke slachtoffers. Hij bekende dat zeker twee keer te hebben gedaan.

Ortiz verdween een paar dagen geleden. Volgens geruchten zou hij ontvoerd zijn door een stel gewapende mannen. Nu blijkt hij dus zelf betrokken te zijn bij ontvoeringen. Ortiz werkte voor een bende die verantwoordelijk wordt gehouden voor zeker twintig ontvoeringen. Het bekendste slachtoffer van de goalkeeper en zijn bende was de echtgenoot van de Mexicaanse popster Gloria Trevi.

Ortiz’ bende vroeg gemiddeld een miljoen Mexicaanse pesos losgeld, uitgerekend ruim 65.000 euro. Daarvan kreeg hij iets meer dan 6.000 euro per ontvoering.

Ortiz, bijgenaamd El Gato wegens zijn katachtige ogen, is een opvallende verschijning in Mexico met zijn sikje, oorbellen en tatoeages. Hij werd in 2010 betrapt op het gebruik van anabole steroïden en voor twee jaar geschorst. In theorie had de 35-jarige prof dit jaar kunnen terugkeren op het voetbalveld.

Bendes zoals die van Ortiz zijn een plaag in Mexico. Het aantal ontvoeringen in het land is de afgelopen jaren flink toegenomen: van 438 in 2007 tot 1.284 in 2010, bijna een verdriedubbeling. Ortiz kan een gevangenisstraf van vijftig jaar krijgen. (AP)