Messi beste voetballer 2011, krijgt Gouden Bal

Lionel Messi na het in ontvangst nemen van de Gouden Bal. Foto AFP / Franck Fife

Lionel Messi heeft voor het tweede jaar op rij de Gouden Bal 2011, de prijs voor voetballer van het jaar, gewonnen.

De Argentijnse speler van FC Barcelona bleef Cristiano Ronaldo en Barcelona-teamgenoot Xavi voor. Messi won in 2010 de eerste Ballon d’Or van de wereldvoetbalbond. Een jaar eerder won hij zowel de Gouden Bal als de trofee voor Wereldvoetballer van het jaar. Die beide prijzen ging in 2010 samen als Ballon d’Or.

‘Enige concurrent Messi was Ronaldo’

Op 5 december, de dag dat de drie finalisten bekendgemaakt werden liet Koen Greven van de sportredactie van NRC Handelsblad al weten dat Messi de gedoodverfde winnaar was voor de prestigieuze FIFA-prijs. Al maakte volgens hem Ronaldo in tegenstelling tot Xavi ook veel kans. Greven:

“De kans is groot dat hij hem weer gaat winnen, ja. Het is geen oeuvreprijs, gewoon de beste voetballer van het moment. Dat is Messi. Maar ik heb het idee dat Ronaldo wel veel beter is dan we hier in Nederland vaak denken. Wij zien hem vaak als een arrogante voetballer en een aansteller, maar hij kan natuurlijk ook verschrikkelijk goed voetballen. Hij maakte vorig seizoen 45 doelpunten, dat is heel erg veel. We kunnen overigens wel stellen dat Xavi kansloos is.”

Barcelona hofleverancier wereldelftal

Barcelona was ook hofleverancier van het wereldelftal, meldt persbureau AP. Messi kreeg in dat team gezelschap van vier ploeggenoten: Dani Alves, Gerard Pique, Andres Iniesta en Xavi. Real Madrid werd door vier man vertegenwoordigd: Casillas Iker, Sergio Ramos, Xabi Alonso en Ronaldo. Nemanja Vidic en Wayne Rooney maken namens Manchester United het elftal vol.

Beste coach was Pep Guardiola van Barcelona. Hij volgde Jose Mourinho van aarstrivaal Real Madrid, die ook genomineerd was op. Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson was de laatste genomineerde. De 70-jarige Schot greep mis, maar werd wel geëerd met de FIFA Presidential Award voor zijn levenslange inzet voor de sport.

Neymar mooiste goal

Neymar maakte tenslotte de mooiste goal. Het Braziliaanse talent kreeg voor een solo tegen Palmeiras de Puskas Award. Neymar werd door 1,3 miljoen stemmers verkozen boven Messi en Rooney.

De goal van Neymar:
http://youtu.be/9QwDQM8OHoc

Homare Sawa wint Gouden Bal voor vrouwen

Bij de vrouwen was de Gouden Bal voor Homare Sawa. Zij hield Abby Wambach uit de Verenigde Staten en de Braziliaanse Marta, de winnares van vorig jaar, achter zich. De Japanse was een van de opvallendste spelers in de ploeg die vorig jaar wereldkampioen werd.

De Japanse bondscoach Norio Sasaki kreeg vanwege diezelfde wereldtitel de award voor coach van het jaar van een vrouwenploeg toegekend. De Japanse voetbalbond kreeg de Fair Play Award voor de manier waarop de bond zich inzette voor de bevolking na de aardbeving en tsunami van afgelopen maart.

    • Hans Klis