Merkozy komt niet verder dan: opschieten Grieken!

Een stralende Merkel en Sarkozy vanmiddag in Berlijn. Foto AFP / Odd Andersen

Vandaag kwamen Merkel en Sarkozy in Berlijn bijeen om te praten over de problemen binnen de eurozone. Op de persconferentie na het korte beraad kwamen de twee echter niet veel verder dan een aansporing aan het adres van de Grieken. Die mochten weleens wat meer vaart zetten achter het terugdringen van de schulden. Anders kwam de volgende uitbetaling in gevaar.

Een greep uit de persconferentie:

  • Merkozy is bereid de betalingen aan het Europese noodfonds (EFSF) te versnellen. Daarmee moet het vertrouwen in de eurozone worden verstevigd.
  • De prioriteit voor het oplossen van de Europese schuldencrisis ligt bij het stimuleren van de economische groei.
  • Het nieuwe Europese verdrag, waarin de eurolanden afspraken maken over strengere begrotingsregels, moet als het aan Sarkozy ligt op 1 maart worden getekend.

Tot zover weinig nieuws onder de zon.

Hot issue: Tobintaks

Het is de Tobintaks, de belasting op financiële transacties, die de gemoederen momenteel bezighoudt. Iedereen betaalt belasting. Waarom dan de financiële sector niet? Sarkozy is voor. Merkel is voor. Berlusconi was altijd tegen, maar Monti is voor. Cameron is echter tegen. De meeste transacties lopen via Londen. En kan de City haar nummer één positie behouden als de transacties worden belast? Als de Fransen ‘m zo graag willen invoeren, dan doen ze het zelf maar, zei Cameron gisteren.

Volgens onze correspondent in Brussel Caroline de Gruyter is de Tobintaks vooral ideaal voor symboolpolitiek:

“Bij nader inzien lijkt Sarkozy ‘slechts’ een beursbelasting te willen. Transacties van obligaties en derivaten wil hij niet belasten. Kortom, zijn plan heeft veel weg van de Britse ‘stamp tax’. Waarmee andermaal bewezen is dat regeringsleiders de Tobintaks graag gebruiken om symboolpolitiek te bedrijven.”

Voorbereiding op EU-top

De werkzaamheden van Merkel en Sarkozy vandaag in de Duitse hoofdstad liggen in de voorbereidende sfeer in de aanloop naar de eurotop op 30 januari. Morgen heeft Merkel een ‘informeel’ gesprek met IMF-chef Christine Lagarde en woensdag voert de bondskanselier overleg met de Italiaanse premier Marion Monti in Berlijn. Veel ogen zijn gericht op Italië vanwege de omvang van de economie, de enorme schuldenlast en het feit dat het het eerste kwartaal veel moest lenen. De rente op Italiaans staatspapier steeg tot zeven procent, volgens deskundigen een gevaarlijk hoog percentage.

    • Marije Willems