Liverpool door fan en speler weer in opspraak

De Engelse international Stewart Downing werd afgelopen weekeinde na een ruzie met zijn ex-vriendin gearresteerd. Daarmee werd zijn club Liverpool opnieuw in diskrediet gebracht.

De Engelse voetbalclub Liverpool blijft negatief in het nieuws komen. Nadat sterspeler Luís Suarez voor acht wedstrijden is geschorst wegens racisme, werd afgelopen zaterdag een supporter gearresteerd die bij een bekerduel een zwarte speler had beledigd en is gisteren de middenvelder Stewart Downing opgepakt omdat die zijn ex-vriendin zou hebben belaagd.

Liverpool werd opnieuw in verlegenheid gebracht door misdragingen van een eigen fan. Het bekerduel tussen Liverpool en Oldham Athletic was vrijdagavond bijna ten einde toen een 20-jarige supporter vanaf The Kop de donkere speler Tom Adeyemi zou hebben uitgescholden voor fucking black bastard. De verdediger, geboren en getogen in de provinciestad Norwich, kon zijn tranen niet bedwingen. Liverpool won het bekerduel met 5-1 en speelt in de volgende ronde tegen Manchester United (zie inzet).

De politie van Liverpool kon de verdachte aan de hand van getuigenverklaringen en videobeelden arresteren. Enkele getuigen hebben verklaard dat de man niet black maar Manc riep, refererend naar de streek waar Oldham vandaan komt. Liverpool heeft zich op de website van de club op voorhand verontschuldigd bij de voetballer Adeyemi voor het gedrag van de fan.

De clubleiding van Liverpool werd gisteren opgeschrikt door de arrestatie van speler Downing. De international kwam in de club Cross Keys in het plaatsje Yarm tijdens een stapavondje in conflict met zijn voormalige vriendin. Er zou een handgemeen zijn ontstaan. Het tweetal werd uit de club gezet, maar dat bracht Downing niet tot bedaren. De voetballer ging volgens een ooggetuige door het lint, toen de politie hem wilde arresteren.

Downing kwam gisteren na verhoor op borgtocht vrij. De politie zal verder onderzoek doen na het voorval en wil verder geen details bekendmaken. Liverpool wil niet reageren op dit voorval.

Downing speelt sinds afgelopen zomer voor The Reds, nadat hij was overgekomen van Aston Villa. Hij maakte vrijdag zijn eerste doelpunt voor Liverpool – in het bekerduel met Oldham Athletic op Anfield Road.

De spelers van Liverpool namen het de afgelopen weken nadrukkelijk op voor oud-Ajacied Suarez, die in hun ogen ten onrechte wordt afgeschilderd als racist. Zo droegen ze voor de uitwedstrijd in de competitie tegen Wigan shirtjes met de beeltenis van Suarez.

De oud-Ajacied had Patrice Evra van Manchester United eerder dit seizoen meerdere malen uitgemaakt voor negro. De clubleiding ging onder protest akkoord met de straf voor de Uruguayaan. Liverpool kreeg de afgelopen tijd van verschillende kanten kritiek voor de steun aan Suarez.