Libië gaat investeringen in Afrika heroverwegen

De nieuwe machthebbers van Libië gaan de investeringen van het land in onder meer Afrika kritisch tegen het licht houden. Dat heeft de voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdul Jalil zaterdag op een persconferentie in Tripoli gezegd. Onder voormalig dictator Gaddafi groeide Libië uit tot een van de grote investeerders in zwart Afrika. De meeste investeringen werden gedaan door het aan Gaddafi gerelateerde vehikel Libian Investment Authority (LIA), dat een vermogen heeft van 65 miljard dollar. Sinds een maand zijn de VN-sancties op de Libische nationale bank opgeheven. De nieuwe machthebbers hebben nu weer toegang tot het vermogen van het land. Het huidige regime wil wel grote investeringen doen in buurland Soedan, zei Jalil. Hij sprak op de persconferentie samen met de Soedanese president Omar al-Bashir, die door het Internationaal Strafhof wordt gezocht voor genocide. Mensenrechtenorganisaties hebben de ontvangst van Bashir sterk bekritiseerd. Amnesty International noemde zijn bezoek aan Libië verontrustend. (Reuters)