Kortkolom media

Spelletje Wordfeud drie uur lang uit de lucht

Rotterdam. Het mateloos populaire online scrabblespelletje Wordfeud was gisteravond enkele uren ontoegankelijk. Duizenden mensen vroegen zich op Twitter af wat ze met hun vrije avond aan moesten. „Als Wordfeud het niet doet, merk je pas hoe verslavend het is”, schreef @revers77 op Twitter. Het bedrijf Wordfeud meldde omstreeks acht uur ‘s avonds dat de servers van online spelletje drie uur plat zouden liggen door onderhoudswerkzaamheden. Dit zorgde voor lichte paniek bij fervente spelers van Wordfeud. „Mijn wereld sterft”, twitterde @Don_Grigori.

Ook RTL-journalist Frits Wester meldde op Twitter dat hij last kreeg van „afkickverschijnselen”. D66-leider Alexander Pechtold stuurde een Twitterbericht rond van een gynaecoloog. door de Wordfeudstoring verwachtte hij „een drukke oktobermaand in de verloskamers”. Het spelletje is sinds de lancering in 2010 enige miljoenen keren gedownload. Wordfeud is sinds mei 2011 ook beschikbaar in een Nederlandstalige versie. Het spelletje kan op smartphones en tablets gespeeld worden. Wordfeud is in korte tijd zo populair geworden dat op sommige kantoren en in een enkel café het zelfs verboden is. (NRC)

Leven van Mandela in Britse tv-serie

Rotterdam. Het leven van Nelson Mandela (93) wordt verfilmd in een zesdelige tv-serie die 20 miljoen dollar (15,6 miljoen euro) kost. De serie gaat Madiba heten, naar de Xhosa-naam van de Zuid-Afrikaanse ex-president. De serie wordt geproduceerd door kleinzoon Kweku Mandela samen met Left Bank Pictures, de Britse producent van de tv-serie Wallander. Het script van Britse schrijver Nigel Williams is gebaseerd op de autobiografieën Conversations with Myself en Nelson Mandela By Himself. Mandela was de leider van de ANC, de zwarte politieke partij die vocht tegen het apartheidsregime en die in 1994 de macht overnam. Mandela zat 18 jaar gevangen en was president van 1994 tot 1999. (The Guardian)

Israëlische journalist Lapid in de politiek

Rotterdam. Israëlische tv-presentator Yair Lapid begint een eigen politieke partij. Lapid richt zich tegen de macht van de orthodoxen. Uit eerste peilingen blijkt dat zijn partij vooral seculiere kiezers zou trekken en daarmee mogelijk de op één na grootste partij zou worden. In 2013 zijn er verkiezingen. (The Guardian)