Kortkolom economie

Opnieuw bestuurder weg bij Grontmij

Amsterdam. Bestuurder Annemieke Nijhof van Grontmij verlaat het ingenieursbedrijf. Dat heeft Grontmij vanochtend bekendgemaakt, exact twee maanden na Nijhofs aanstelling. Het besluit zou in goed overleg zijn genomen. Nijhof legt volgens Grontmij haar functie neer na „een persoonlijke afweging ten aanzien van haar perspectief en haar verantwoordelijkheden binnen de onderneming”. De bedoeling was dat Nijhof tot november 2015 aanbleef. Vorige maand maakte Grontmij bekend topman Sylvo Thijsen te vervangen door Michiel Jaski, oud-hoofd van Arcadis. Ook de positie van de andere leden van de Raad van Bestuur zou worden herzien. (Novum)

FNV: schoonmakers hervatten staking

Amsterdam. De schoonmakers zetten vandaag hun stakingsacties voort. De werkgevers hebben niet gereageerd op de stakingen van afgelopen week, zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer. De schoonmakers gaan het werk in groepjes neerleggen. Donderdag zijn er acties in Den Haag. Meyer noemt het „te krankzinnig voor woorden en uitermate teleurstellend” dat werkgevers niet hebben gereageerd. Na de acties en stakingen van vorige week waren de schoonmakers dit weekeinde weer aan het werk gegaan. (Novum)

Prijzen stegen in 2011 sneller dan de lonen

Rotterdam. De cao-lonen zijn in 2011 met gemiddeld 1,3 procent gestegen. Daarmee zijn ze ruim achtergebleven bij de inflatie van 2,3 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt de loonstijging gematigd. Ook in 2010 stegen de cao-lonen met gemiddeld 1,3 procent. Wel is de stijging gedurende het afgelopen jaar opgelopen. In het eerste kwartaal namen de lonen nog met 1,1 procent toe. In het laatste kwartaal was dit 1,5 procent. Van alle bedrijfstakken stegen de cao-lonen in vervoer en communicatie het meest (1,9 procent). Onderwijs was de enige bedrijfstak waar de lonen in 2011 daalden. Vanwege het uitblijven van een eenmalige beloning in de cao van universiteiten kwamen de cao-lonen hier 0,1 procent lager uit. (NRC)