Kortkolom cultuur

Pentagon onderzoekt Bin Laden-film

Washington. De Amerikaanse overheid onderzoekt of de regering geheime informatie heeft gegeven aan Kathryn Bigelow. De regisseur zou gevoelige details hebben gekregen voor haar film over de jacht op Osama bin Laden. Het ministerie van Defensie houdt het onderzoek naar aanleiding van een verzoek dat het Republikeinse Congreslid King in augustus indiende. Volgens King onderzoekt de Amerikaanse geheime dienst CIA hoe de communicatie met de entertainmentindustrie in de toekomst moet verlopen. De 60-jarige Bigelow werkt al jaren aan een film over de jacht op Al-Qaedaleider Bin Laden. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien. (Novum, AP)

Kunstmuseum in Griekenland bestolen

ATHENE. Dieven hebben vanochtend ingebroken bij het grootste kunstmuseum van Griekenland. De politie zegt dat twee schilderijen werden meegenomen uit de Nationale Kunstgalerie in Athene. Om welke doeken het gaat en hoeveel ze waard zijn, is niet bekendgemaakt. Volgens het Griekse ministerie van Cultuur is het alarm wel afgegaan, maar wisten de dieven te ontkomen. Het museum staat in een van de best bewaakte delen van de Griekse hoofdstad. De instelling heeft vooral 19de- en 20ste-eeuwse Griekse kunst in de collectie, maar er hangt ook West-Europees werk, zoals etsen en gravures van Rembrandt van Rijn en Albrecht Dürer. (Novum, AP)

‘Melancholia’ volgens critici beste film 2011

Los Angeles. Melancholia van Lars von Trier is door The National Society of Film Critics in de Verenigde Staten uitgeroepen tot beste film van 2011. Kirsten Dunst werd verkozen tot beste actrice. Brad Pitt werd voor zijn rollen in Moneyball en The Tree of Life uitgeroepen tot beste acteur. De critici kozen Terrence Malick voor The Tree of Life als beste regisseur. Cave of Forgotten Dreams is uitgeroepen tot beste film in de categorie non-fictie. The National Society of Film Critics bestaat uit 58 invloedrijke filmrecensenten uit de VS. Vorig jaar kozen zij The Social Network als beste film. (Novum, AP)

Eerste druk ‘Birds of America’ geveild

New York. Een zeldzame eerste druk van het rijkgeïllustreerde The Birds of America van John James Audubon wordt 20 januari bij veilinghuis Christie’s in New York geveild. Verwacht wordt dat het boek tussen 5,5 en 7,8 miljoen euro zal opleveren. Het boek stamt uit het begin van de 19de eeuw en bevat meer dan 400 tekeningen op ware grootte van alle vogelsoorten die Audubon kende. Een andere eerste druk van The Birds of America leverde in december 2010 ruim 9 miljoen euro op en was daarmee het duurst geveilde boek ooit. (AP)