Kortkolom buitenland

Musharraf kondigt politieke terugkeer aan

Karachi. Ex-president Pervez Musharraf van Pakistan wil eind deze maand terugkeren naar zijn vaderland om opnieuw een politieke rol te gaan spelen. Dat heeft hij gisteren aangekondigd in een videoboodschap, die vanuit Dubai werd uitgezonden voor een menigte van zo’n 7.000 aanhangers in Karachi. Musharraf, die in 1999 een coup pleegde, moest in 2008 aftreden als president. Drie jaar geleden ging hij in ballingschap. Binnen de regerende PPP bestaat weerstand tegen hem. Hij zou onvoldoende hebben gedaan de moord op ex-premier Benazir Bhutto, in 2007, te voorkomen. (AFP)

Amerikaanse ‘spion’ krijgt doodstraf in Iran

Teheran. De Amerikaan Amir Mirzaei Hekmati (28) is wegens spionage voor de CIA door een Iraanse rechtbank ter dood veroordeeld. Ook werd hij schuldig bevonden aan het valselijk beschuldigen van de Iraanse regering van terrorisme. Het Iraanse staatspersbureau Fars heeft dit vanmorgen gemeld. Niet duidelijk is wanneer het vonnis is uitgesproken. Iran had Hekmati, een voormalige Amerikaanse militair wiens familie uit Iran afkomstig was, ervan beschuldigd in Irak en Afghanistan speciale training te hebben ontvangen alvorens hij naar Iran werd gestuurd voor spionagedoeleinden. Hekmati kan nog in beroep gaan. (AP)

Tsjechië verleent asiel aan man Timosjenko

Praag. De man van de gevangen Oekraïense oppositieleider Joelia Timosjenko heeft afgelopen vrijdag politiek asiel gekregen in Tsjechië. Volgens een advocaat van de familie is een strafrechtelijk onderzoek tegen hem geopend, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan criminele activiteiten toen hij nog werkte voor het voormalige gasbedrijf UES van zijn vrouw – een beschuldiging die hij ontkent. Een woordvoerder van de partij van Joelia Timosjenko zegt dat de regering van president Janoekovitsj Timosjenko verder onder druk wil zetten door haar familie te vervolgen. Timosjenko werd vorig jaar tot zeven jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik, in een zaak die volgens de EU politiek gemotiveerd is. Er loopt op dit moment nog een tweede zaak tegen haar. (AP, Reuters)

Tibetanen steken zich in brand in China

Peking. In China hebben zich de afgelopen dagen drie Tibetanen in brand gestoken uit protest tegen de Chinese onderdrukking van de Tibetanen. Twee van hen kwamen om, een monnik gisteren in de provincie Qinghai en een ex-monnik in de provincie Sichuan afgelopen vrijdag. In Sichuan was er nog een monnik die zich in brand stak maar hij overleefde. Boze Tibetanen in Qinghai dwongen de politie het verminkte overschot van de monnik aan hen te overhandigen en paradeerden ermee door de straten, zo meldde de Amerikaanse zender Radio Free Asia. Sinds begin 2011 hebben zich zeker vijftien Tibetanen in brand gestoken. (AP)

Rusland: peuter stortin riool en verdrinkt

Moskou. In de West-Russische stad Bryansk is gisteren een achttien maanden oude peuter in het riool verdronken. Zijn moeder was met de baby aan het wandelen toen het trottoir onder hen instortte, als gevolg van een gescheurde rioleringsbuis. De moeder kon door een voorbijganger uit het gat worden getrokken, maar de peuter werd meegesleurd naar een septische tank, waar hij verdronk. Het komt in Rusland met regelmaat voor dat stoepen en wegen spontaan verzakken. Hoofdoorzaak daarvan is corruptie: riolering en pijpleidingen worden slecht aangelegd en slecht onderhouden omdat het daarvoor bestemde geld vooral bij corrupte ambtenaren belandt. (AP)