Kortkolom binnenland

Veel geweld patiënt tegen hulpverlener

Rotterdam. Tweederde van de hulpverleners in de psychiatrie was de afgelopen vijf jaar slachtoffer van bedreiging of mishandeling van een patiënt. Dat blijkt uit een enquête van de Vrije Universiteit Amsterdam onder 1.534 hulpverleners. Zij kregen te maken met 2.600 geweldincidenten van slaan, schoppen tot spugen. In driekwart van de incidenten is geen aangifte bij de politie gedaan. Meer dan een derde van de ondervraagde artsen, groepsleiders, therapeuten en verpleegkundigen had na een incident fysiek letsel. Ruim een kwart kampt met psychische klachten. Eén op de zeven slachtoffers had langer dan een maand nodig om volledig te herstellen van het geweld of kampt met blijvend letsel. (NRC)

Moordenaar Kerwin Duinmeijer overleden

Rotterdam. Nico Bodemeijer, de man die in 1983 de Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer doodstak, is overleden. De man zou zelfmoord hebben gepleegd. Dat bevestigt zijn familie tegenover de Amsterdamse zender AT5. Bodemeijer was 16 jaar en skinhead toen hij de 15-jarige Duinmeijer na het uitgaan in het centrum van Amsterdam doodstak. De dood van Duinmeijer zorgde voor veel ophef, omdat het misdrijf werd gezien als de eerste racistische moord sinds de Tweede Wereldoorlog. De rechter vond het echter niet aannemelijk dat het misdrijf uit racistische motieven was gepleegd. De dood van Duinmeijer wordt nog ieder jaar herdacht op 20 augustus. (NRC)

KLM-toestel keert terug met rook in cockpit

Schiphol. Een vliegtuig van KLM is gistermiddag kort na het opstijgen teruggekeerd naar Schiphol wegens rookontwikkeling in de cockpit, meldde de KLM. Het passagierstoestel, met 285 passagiers, is veilig geland op de luchthaven. Het vliegtuig was op weg naar Montreal. Het moest zijn brandstof boven zee lozen om te kunnen landen. (Novum)