Koning der Belgen ziet af van extra geld

Grondwettelijk heeft de Belgische koning er alle recht op, maar hij doet er nu vrijwillig afstand van: enkele tonnen euro’s extra overheidstoelage.

Koning Albert wil de komende twee jaar 500.000 tot 600.000 euro besparen, schreven websites van Belgische kranten vanochtend. Het is Alberts reactie op de ophef die de afgelopen dagen ontstond over de goedgespekte kas van het koningshuis.

Vrijdag werd bekend dat de ‘dotaties’ aan het koningshuis dit jaar met 423.000 euro (3 procent) omhooggaan. Het is een automatische, wettelijk vastgelegde stijging, die veel Belgen niettemin in het verkeerde keelgat is geschoten.

Tijdens zijn kersttoespraak had de vorst gezegd dat „iedereen offers zal moeten brengen om uit de crisis te geraken”. De Vlaams-nationalistische oppositiepartij N-VA, de grootste partij van België, sprak schande van de zaak. „De modale Vlaming moet de tering naar de nering zetten”, aldus N-VA-parlementariër Theo Francken zaterdag in De Morgen .

Het is nog niet duidelijk hoe de koning zal besparen: door een deel van zijn dotatie terug te storten of door een deel van zijn uitgaven zelf te betalen. Het is aan Albert zelf om te bepalen hoe hij bespaart, aldus minister van Financiën Steven Vanackere vanochtend.

Vanackere paste vrijdag zelf nog een budgettaire noodgreep toe, om sancties van de Europese Commissie te vermijden. Volgens De Morgen vond de regering van premier Di Rupo „in een oogwenk” 1,3 miljard euro zonder dat er structureel wordt bezuinigd. „Enkele helikopters elders boeken, de NMBS [de spoorwegen, red.] op haar centen laten wachten, wat facturen doorschuiven en klaar is Kees”, schrijft De Morgen.

Ondertussen lijkt de regering weinig moeite te doen interne uitgaven te beperken. Het aantal medewerkers per minister stijgt van 40 in de regering-Leterme naar 44 onder Di Rupo, stellen Vlaamse kranten kritisch vast. Van premier Di Rupo moeten ministers wel een loondaling van 5 procent accepteren.