Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Leven

Kijken hoe goed die gay is

Duidelijker is de tijdschrifttitel er niet op geworden. Lesbienneglossy Zij aan Zij heet nu Z/Z This=Us (6,50 euro). Het blad lonkt naar uitgave in het buitenland, zegt hoofdredacteur Franc Craanen. Hij wil er het „beste lesbische magazine ter wereld” van maken. Dan moet je wat, inderdaad. Een Engelse titel is wel het minste. Maar het draait dan natuurlijk ook om de inhoud. Dus hoe goed is dit eerste nummer van Z/Z This = Us eigenlijk?

Goed.

Goed, want het is niet vrijblijvend. Lees Z/Z This = Us en je beseft hoe vrijblijvend de Viva of de LINDA eigenlijk zijn, met hun gadgets en parfums. Hippe Engelse naam of niet: Z/Z This=Us gáát ergens over. Over de achtergestelde positie van lesbiennes en bisikseuele vrouwen.

Mooiste in het meest recente nummer is een fotoserie: 33 pagina’s, elk met een ‘lesbisch icoon’. Ze zijn rolmodellen om hun activisme of simpelweg om hun bereidheid openlijk lesbisch of bi te zijn. Op weerstand zijn ze allemaal wel gestuit, na hun coming-out. De korte tekstjes onder de mooie portretfoto’s zeggen genoeg. Dia Roozemond (54), eigenares van vrouwencafé Saarein: „Ik wil niemand buitensluiten. Lesbo, biseksueel, transgender, iedereen die mens is hoort bij Saarein.” Bianca Moerel (33), van vrouwenfeestorganisator Girlesque: „Ik houd feestjes waar ik zelf graag naar toe ga, want die waren er niet zoveel.”

Dat activisme is nodig, zeggen ze. Dankzij dat activisme raakte minister Van Bijsterveldt in november overtuigd om voorlichting over homoseksualiteit op scholen verplicht te stellen. November 2011. Bijna onwennig: een blad dat drijft op een ware emancipatiestrijd, niet op leukigheid.

Bestaat er eigenlijk een mannelijk equivalent voor Z/Z? Ja, de Gay Krant, maar die is bedoeld voor mannen én vrouwen. Glossy Winq (5,45 euro) komt dichterbij. Geschreven voor een jonger publiek dan Z/Z en op het oog geforceerd hip. Op de omslag een foto van een nors kijkend jongensmodel met voetbalkousen in zijn veterloze All Stars. Met zoveel coolness is de Amnesty-achtige homostrijd van Z/Z plots mijlenver weg. Maar sla Winq open, en onder dat laagje hipheid tref je een goedgeschreven blad met hetzelfde thema als Z/Z. Vechtsporter Flavio die keer op keer moet bewijzen dat een homo echt hard kan schoppen en slaan. ‘Kijken hoe goed die gay is.’ Of neem de 21-jarige Gio, de brutale homo die aan realityshow Oh Oh Cherso mocht meedoen omdat hij een brutale homo is. Zelfs hij, met al zijn homoseksuele bluf en branie, vertrouwt aan Winq toe dat hij pas twee jaar geleden uit de kast durfde te komen, en dat hij het heel moeilijk vond om aan zijn vader te vertellen.

Ook schrijver David Sedaris vertelt in Winq over de nadelen van zijn geaardheid: „Als homo lagen er toen ik opgroeide geen boeken over homo’s in de boekhandel (…) dus moest ik het doen met heteroseksuele stellen in romans, omdat dat mensen zijn, en ik ben ook een mens.” Menselijke bladen zijn het zeker, deze homobladen.

Ingmar Vriesema