Kamp: die Italianen keren echt wel terug

Henk Kamp (VVD) maakt zich over van alles zorgen. Over de 340.000 Oost-Europeanen die hier werken bijvoorbeeld. Terwijl er 500.000 „mensen met een uitkering aan de kant staan”. Ook zorgelijk vindt de minister van Sociale Zaken de groep Oost-Europeanen met een Nederlandse uitkering.

Maar waar Kamp zich geen zorgen over maakt, zijn de nieuwe arbeidsmigranten uit het door werkloosheid geplaagde Zuid-Europa. „De ervaring uit het verleden leert dat Spanjaarden en Italianen hier tijdelijk naartoe komen, en weer teruggaan,” zei Kamp gisteren in televisieprogramma Buitenhof. Zuid-Europa worstelt zich wel uit de crisis. „Bovendien is het lekker weer daar.”

Huh? Het is toch ook lekker weer in Turkije en Marokko? Daar komen de arbeidsmigranten vandaan die Kamp telkens aanhaalt als hij betoogt dat we niet lichtzinnig moeten denken over Oost-Europese arbeidsmigranten. Je kan er niet op rekenen dat die Oost-Europeanen teruggaan naar eigen land als hier geen werk meer is, redeneert Kamp. Dat dachten we ook van de gastarbeiders uit Marokko en Turkije. Zij bleven en belandden relatief vaak in een uitkering.

De Spaanse, Italiaanse en Portugese arbeidsmigranten die in de jaren zestig kwamen, keerden wél terug. Daaraan refereert Kamp. Maar doen ze dat daarom nu ook?