Invloedrijke oppositieleider Maleisië vrijgesproken van ‘sodomie’

Na de uitspraak sprak Anwar, geflankeerd door zijn vrouw Wan Azizah Wan Ismail, zijn aanhangers toe. Foto reuters / Bazuki Muhammad

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is vandaag vrijgesproken van ‘sodomie’, ofwel homoseksualiteit. De rechtszaak tegen een van de bekendste politici van het land werd in Maleisië en daarbuiten met veel belangstelling gevolgd omdat die alle schijn had van een politiek proces.

De invloedrijke Anwar zou een 26-jarige assistent, Saiful Bukhari Azlan, in 2008 verkracht hebben. Hij kon maximaal twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Daarmee zou de zittende premier Najib Razak voorlopig verlost zijn geweest van een lastige rivaal bij de volgende algemene verkiezingen.

Deze beschuldiging kwam slechts een paar maanden nadat Anwar zijn verbond van drie oppositiepartijen naar de grootste verkiezingsoverwinning sinds 1957 had geleid, waardoor de zittende regering-Razak haar tweederde meerderheid verloor. Daarmee steeg opnieuw de geur op van een politiek proces. Anwars Volkspartij voor Gerechtigheid (PKR) maakt zich sterk voor sociale rechtvaardigheid en anti-corruptiebeleid.

De 63-jarige Anwar Ibrahim zei dat de uitspraak van vanochtend hem in staat stelt zich te concentreren op het winnen dan de volgende verkiezingen, die waarschijnlijk over enkele maanden worden gehouden. Anwar heeft de aantijgingen van sodomie steeds ontkend. Hij stelt dat de aanklacht deel uitmaakt van een plan van de regering hem in diskrediet te brengen, en te voorkomen dat de oppositie de verkiezingen zal winnen. Premier Razak ontkent dat er sprake is van een complot.

Afgelopen zomer waren er nog flinke protesten in Maleisië gericht tegen Razak. Zijn partij is al 54 jaar aan de macht en de roep om meer transparante verkiezingen groeit. Honderden mensen werden gearresteerd bij de protesten.

    • Jules Seegers