IAEA: Iran is begonnen met verrijking uranium op tweede locatie

Oktober 2008, Mahmoud Ahmadinejad bezoekt een faciliteit in het Iraanse Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP Oktober 2008, de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bezoekt de uraniumverrijkingsfaciliteit in Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP

Iran is, onder toezicht van het Internationaal Atoomagentschap, begonnen met het verrijken van uranium. Doel van het proces is het bereiken van een verrijkingspercentage van twintig procent.

Dat bevestigt het IAEA in een verklaring tegenover persbureau AFP. Voor het opwekken van kernenergie is een percentage van drie procent al voldoende, voor een kernwapen is meer dan negentig procent nodig. Het uranium wordt verrijkt in de Fordo installatie, een nieuwe ondergrondse faciliteit - in Natanz in Centraal-Iran - die goed beschermd wordt tegen mogelijke luchtaanvallen.

Teheran begon in 2006 met de verrijking van uranium in andere locatie in Natanz. De achtduizend centrifuges in de Fordo-faciliteit zouden naar verluidt veel efficiënter zijn en de installatie wordt beter beschermd tegen luchtaanvallen. De bouw van Fordo, vlak naast een militaire basis, werd lange tijd geheimgehouden en pas door Iran erkend toen westerse inlichtingendiensten de installatie in september 2009 hadden ontdekt.

Gisteren berichtten Iraanse media al over de start van het verrijkingsproces. In november verscheen een langverwacht rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) waarin staat dat Iran verdacht wordt van het uitvoeren van experimenten met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Teheran ontkent dit.

VS: Iran nog niet klaar om een kernwapen te maken

Gisteravond zei de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta dat Iran bezig is met het leggen van de basis om ooit kernwapens te vervaardigen, maar dat het land nog niet met de productie van kernwapens is begonnen.

Panetta waarschuwde de internationale gemeenschap de diplomatieke en economische druk op Iran niet te versoepelen. Alleen op deze manier kan Teheran volgens hem ervan weerhouden worden überhaupt ooit aan kernwapens te beginnen. Panetta herhaalde daarnaast dat een aanval van Israël op Iraanse kerninstallaties averechts zou kunnen werken en een vergeldingsaanval op Amerikaanse doelen in de regio kan uitlokken.

    • Hans Klis