Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Huisartsenvereniging door NMa met bijna 8 miljoen euro beboet

De LHV is zich van geen kwaad bewust en gaat in beroep tegen de boete. Foto NRC / Rien Zilvold

De kartelwaakhond NMa heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging een boete van bijna 8 miljoen euro opgelegd. De LHV zou zich veel te veel bemoeien met of en waar een huisarts zich mag vestigen.

Volgens de NOS adviseert de LHV haar leden alleen nieuwe huisartsen toe te laten in hun gemeente als reeds gevestigde artsen daarmee akkoord gaan. Een nieuwe arts zou zo geen eerlijke kans krijgen met zijn praktijk.

De NMa nam in haar beslissing ook de overweging mee dat patiënten en zorgverzekeraars op deze manier ook minder keuze hebben. Twee LHV-adviseurs hebben een boete van 50.000 en 25.000 euro gekregen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging, waarbij vrijwel alle huisartsen zijn aangesloten, gaat in beroep tegen de boete van 7,7 miljoen euro.

“Wij herkennen ons helemaal niet in het beeld dat de NMa schetst en zijn het dan ook volstrekt oneens met de conclusies. Wij zijn er voorstander van dat een huisarts zich kan vestigen op elke plek die hij wenst.”

Zonder verdere uitleg stelt de LHV de Mededingingswet niet te hebben overtreden. “We zien de uitkomst van de beroepsprocedure met vertrouwen tegemoet.”

Bestuurslid van de NMa Henk Don wijst erop dat de vereniging al in 2001 duidelijk is gemaakt dat het is verboden om de vestigingsmogelijkheden voor huisartsen te beperken.