Hof Maleisië spreekt oppositieleider vrij

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is vanmorgen vrijgesproken van sodomie door een gerechtshof in Kuala Lumpur. Volgens de rechter was het DNA-materiaal dat tijdens het twee jaar durende proces als bewijs was geleverd, niet overtuigend.

De 64-jarige Anwar, zoals hij meestal kortweg wordt aangeduid, toonde zich verheugd. „Goddank heeft het recht gezegevierd”, riep hij zo’n 5.000 aanhangers voor het gerechtsgebouw uitgelaten toe. „Ik ben in het gelijk gesteld. Om eerlijk te zijn ben ik wel een beetje verrast.”

Homoseksualiteit is in Maleisië wettelijk verboden, al worden mensen hiervoor in de praktijk slechts bij uitzondering vervolgd. De oppositieleider heeft homoseksuele contacten steeds ontkend. Volgens hem waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd. Zo zou de regeringspartij UMNO, waarvoor hij in de jaren ’90 als vicepremier in de regering zat maar waarmee hij sindsdien is gebrouilleerd, zijn politieke loopbaan hebben willen breken.

De regering van premier Najib Razak liet vanmorgen weten dat het oordeel aantoont dat de rechterlijke macht in Maleisië onafhankelijk is, ook al beweert de oppositie vaak het tegendeel.

De zaak tegen Anwar draaide om de getuigenis van een medewerker op wiens kleding zaadsporen van de oppositieleider zouden zijn aangetroffen. Als Anwar schuldig was bevonden, had hij een gevangenisstraf van twintig jaar geriskeerd.

In 2000 werd Anwar na een soortgelijk proces over sodomie wel schuldig bevonden en tot negen jaar veroordeeld. Toen hij vier jaar in de cel had gezeten werd hij echter alsnog vrijgelaten nadat de voornaamste getuige, een vroegere chauffeur van Anwars vrouw, was teruggekomen van zijn eerdere beweringen.

Het vonnis van vanmorgen, zei Anwar, stelt hem in de gelegenheid zijn pogingen te hervatten de regering van Najib Razak af te zetten. Daartoe zou zich een mogelijkheid voordoen bij de volgende parlementsverkiezingen, die wellicht al binnen enkele maanden worden gehouden.

Anwar geldt als een van de meest controversiële figuren in het land. In 2008 wist hij een aantal oppositiegroeperingen te verenigen in ‘Alliantie van het Volk’. De Alliantie wist datzelfde jaar een derde van de zetels in het parlement te winnen. DeUMNO, die het land al sinds de onafhankelijkheid van Maleisië bestuurt, verloor daarentegen terrein, omdat steeds meer mensen haar als corrupt zijn gaan beschouwen. Kort na de verkiezingen doken de nieuwe sodomiebeschuldigingen aan het adres van Anwar op. (AP, AFP, BBC)