Groningse gemeenten schieten evacuatiekosten vee voor

Een weg bij het door water getroffen Tolbert in Groningen, vorige week. Foto AP / Peter de Jong

De vorige week door wateroverlast getroffen gemeenten Groningen, Ten Boer en Leek betalen voorlopig de evacuatiekosten voor veehouders. Op een later tijdstip zal onderzocht worden wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor deze kosten.

Dat heeft de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen vandaag bekendgemaakt, meldt de NOS.

Donderdag werden mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak. In de loop van de dag leek het gevaar al geweken. Volgens Rehwinkel was er donderdagmiddag nog kans op een dijkdoorbraak, maar was die kans niet heel groot. Op vrijdag was het gevaar van een dijkdoorbraak geweken.

Het voorschieten van kosten door de gemeenten geldt alleen voor veehouders. Inwoners kunnen de schade bij hun verzekeraar melden. Alleen extra kosten, zoals het vervoeren van vee moet gemeld worden bij de gemeente, schrijft de NOS.