Giffords leidt herdenking een jaar na de schietpartij in Arizona

Gabrielle Giffords werd door belangstellende nog toegezongen, "Gabby, Gabby!", en ze bewoog haar vuist mee op het ritme van de zang. Foto Reuters / Laura Segall

In Tuscon in de Amerikaanse staat Arizona is gisteravond laat een herdenkingsceremonie gehouden voor de schietpartij die een jaar geleden plaatshad bij een politieke bijeenkomst. Het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords, die bij de schietpartij in het hoofd werd getroffen, was bij de herdenking aanwezig en leidde een deel van de ceremonie.

Giffords, die nog steeds herstellende is en moeite heeft met praten, werd onder luid gejuich op het podium onthaald. Ze leidde een deel van de ceremonie, waarin ze samen met de verzamelde menigte trouw zwoer aan de Verenigde Staten. Haar echtgenoot en astronaut Mark Kelly hielp haar hierbij met haar hand op het hart te leggen.

De herdenking begon zondag om 10.11 uur plaatselijke tijd, de exacte tijd van de schietpartij, met het luiden van alle kerkklokken. Later kwam Giffords nog een keer het podium op om een herdenkingskaars aan te steken. Ze lag vijf maanden in het ziekenhuis. Bij de schietpartij kwamen een jaar geleden zes mensen om het leven, veertien raakten gewond.

    • Jules Seegers