Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Geweld in Homs ondanks aanwezigheid waarnemers

Caption: A Syrian woman, left, speaks with an Arab league observer, right, who attends with other observers a mass prayer for the people and army soldiers who were killed during the violence around the country, at the Holy Cross Church, in Damascus, Syria, on Monday Jan. 9, 2012. Thousands of Syrians attended special prayers held in Damascus for the more than 5,000 people killed since the uprising against President Bashar Assad's regime began in March. The prayers was attended by Christian and Muslim religious leaders.(AP Photo/Muzaffar Salman)
Caption: A Syrian woman, left, speaks with an Arab league observer, right, who attends with other observers a mass prayer for the people and army soldiers who were killed during the violence around the country, at the Holy Cross Church, in Damascus, Syria, on Monday Jan. 9, 2012. Thousands of Syrians attended special prayers held in Damascus for the more than 5,000 people killed since the uprising against President Bashar Assad's regime began in March. The prayers was attended by Christian and Muslim religious leaders.(AP Photo/Muzaffar Salman) Een Syrische vrouw praat met waarnemers van de Arabische Liga in een kerk in Damascus. Foto AP / Muzaffar Salman

Syrische militairen openden vandaag in Homs het vuur op demonstranten. Dat terwijl waarnemers van de Arabische Liga in de stad aanwezig waren om erop toe te zien dat president Bashar al-Assad zich houdt aan zijn belofte het geweld tegen burgers te staken.

Dat melden Syrische activisten aan persbureau AP.

Op deze beelden is een demonstratie te zien in Homs, waar ook geweervuur op de achtergrond te horen is


Via het Midden-Oosten-liveblog van The Guardian

In Damascus zouden ook duizenden mensen vandaag aanwezig zijn geweest voor een gebedsdienst om de slachtoffers die sinds maart zijn gevallen te herdenken. De Verenigde Naties schatten dat al meer dan vijfduizend mensen in Syrië zijn omgekomen bij de gewelddadige onderdrukking door het regime van Assad.

De in totaal 165 waarnemers van de Arabische Liga moeten controleren of Damascus zich houdt aan de voorwaarden van het door Assad ondertekende vredesplan. Syrië stemde hiermee in met het staken van het geweld tegen burgers, de terugtrekking van materieel en legerpersoneel uit Syrische steden, het vrijlaten van politieke gevangenen en het toelaten van journalisten.

Geweld in Syrië houdt aan

Activisten maken echter melding van honderden doden sinds de komst van de waarnemers. Gisteren eiste de Arabische Liga nog van de Syrische regering dat het geweld tegen burgers per direct gestaakt moest worden.

Volgens de oppositie zijn bij het aanhoudende geweld (video) zeker 450 mensen gedood terwijl de waarnemers al in het land waren. De Liga zei gisteren dat niet alleen regeringstroepen hieraan schuldig zijn, maar ook andere militaire strijdkrachten het vredesplan niet naleven. De Syrische oppositie wordt opgeroepen mee te helpen met de waarnemingsmissie.

Op deze beelden zou een fietser te zien zijn in Homs die door een sluipschutter is neergeschoten

Gewapend verzet Syrië groeit

Het Vrije Syrische Leger, gedeserteerde soldaten die tegen de troepen van president Assad vechten in Syrië, krijgt zijn wapens van het leger. Tegenover Al Jazeera verklaart de beweging dat oude kameraden in het leger, de opstandelingen wapens verkopen.

Naar schatting bestaat het Vrije Syrische Leger uit duizend tot 25 duizend soldaten, verdeeld over 22 bataljons in het hele land.