Hoogwaterkering Amsterdam-Rijnkanaal dicht - waterpeil rivieren gaat dalen

Rijkswaterstaat heeft vandaag de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal toch gesloten. De laatste voorspellingen van de waterstanden wijzen aan dat het water boven de 5,5 meter NAP uitkomt. Zondag zag Rijkswaterstaat nog af van sluiting, omdat de waterstanden minder snel stegen dan verwacht.

Bij een verwachte waterstand van 5,5 meter boven NAP wordt het kanaalpeil te hoog. Voor die stand bereikt wordt, sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering. Door het sluiten van de kering wordt voorkomen dat het hoge water voor problemen zorgt in het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal.

De kering werd maandag precies een jaar geleden voor het laatst gesloten. Daarvoor is de kering zeven jaar niet gesloten geweest.

Hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal


Grotere kaart weergeven

Waterpeil grote rivieren gaat weer dalen

Het waterpeil in de Rijn, de Waal en de IJssel gaat vanaf vannacht weer dalen. De Rijn bereikt in de loop van de avond of de nacht bij Lobith een hoogtepunt van 14.20 meter boven NAP, verwacht Rijkswaterstaat. Daarna gaat het peil langzaam dalen.

Pas bij een peil van vijftien meter boven NAP moeten bijzondere maatregelen worden genomen. Een peil van 14.20 meter is nog steeds bijna een meter lager dan de hoogste stand die in januari vorig jaar werd bereikt. Toen stond het peil bij Lobith op 15.15 meter. Het huidige waterpeil is dan ook niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Friese gemalen weer op normale stand

De gemalen in Friesland hoeven niet meer op volle toeren te draaien. Het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal in Stavoren doen het vanaf vanmiddag weer langzamer aan. Dat meldt een woordvoerder van Wetterskip Fryslân aan persbureau Novum.

Het waterpeil is nog maar acht centimeter boven het streefpeil van 52 centimeter onder NAP. De verwachting is dat dat uiterlijk woensdag en mogelijk al dinsdag wordt bereikt. Sinds vandaag worden geen extra inspecties meer uitgevoerd bij de kaden.

De komende weken krijgt het waterschap met de nasleep van het hoogwater te maken. “Hier en daar zijn bijvoorbeeld happen uit de grond genomen om kades te versterken. Dat moeten we weer netjes maken,” aldus de woordvoerder.

    • Lex Boon