Fraude ontdekt rond Russische verkiezingen

Minder dan twee maanden voor de Russische presidentsverkiezingen hebben activisten van de beweging Democratische Verkiezingen een grootschalige overtreding van de kieswet blootgelegd, die de terugkeer van Vladimir Poetin als staatshoofd veilig moet stellen. In een Moskous universiteitsgebouw stuitten zij gisteren op tientallen personen die al dagen bezig waren met het tegen betaling vervalsen van duizenden handtekeningenlijsten die de kandidatuur van Dmitri Mjezjentsev moeten bekrachtigen.

Mjezjentsev, gouverneur van de Siberische provincie Irkoetsk en een trouwe bondgenoot van Poetin, kondigde in december 2011 aan president te willen worden. Vóór 18 januari moet hij de vereiste twee miljoen handtekeningen aan de Centrale Kiescommissie overhandigen, om zijn kandidatuur te bekrachtigen.

Zijn deelname wordt gezien als verzekeringspolis voor Poetin, voor het geval alle overige kandidaten zich terugtrekken en er geen tegenstander meer is. De verkiezingen moeten dan worden afgelast.

De spindoctors van het Kremlin zijn druk bezig met het zwartmaken van de organisatoren van de massademonstraties, die op 4 februari een protestmars willen houden. In de Oeraleditie van weekblad Argoementi i Fakti verscheen een foto van de populaire anticorruptieactivist Aleksej Navalny in gezelschap van de in Londense ballingschap levende oligarch Boris Berezovski, die door het Kremlin tot staatsvijand is verklaard. Experts ontdekten al snel dat de foto gemanipuleerd was. In werkelijkheid stond Navalny erop met oligarch Michail Prochorov, een andere kandidaat bij de verkiezingen.

De protestbeweging kreeg zaterdag onverwachte steun van patriarch Kirill van de Russisch Orthodoxe Kerk, een belangrijke steunpilaar van het Kremlin. In zijn kersttoespraak zei hij dat „als de autoriteiten ongevoelig blijven voor het protest, dat een slecht teken is, een teken dat ze zich niet kunnen aanpassen.” Tegelijkertijd sprak hij zich uit voor een sterke staat en riep hij betogers op een revolutie te voorkomen en zich niet te laten manipuleren door machtswellustige oppositiepolitici.