Euro zakt weg voor top van Merkel en Sarkozy

Zorgen van beleggers over de euro zetten vanochtend de wisselkoers van de Europese munt onder druk, vlak voor een ontmoeting van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy in Berlijn.

De euro stond vanochtend vroeg kort onder de 1,27 dollar – de laagste stand sinds september 2010. De koers van de euro ten opzichte van de yen was de laagste in elf jaar.

De onzekerheid over Griekenland houdt aan. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het vertrouwen in de huidige Griekse bezuinigingsplannen verloren. Mogelijk moeten private beleggers meer afschrijven op hun Griekse schuld dan de 50 procent die EU-leiders in oktober overeenkwamen.

De Griekse kwestie stond vandaag hoog op de agenda van Merkel en Sarkozy. Op 16 januari is een bezoek aan Athene gepland van de zogenaamde trojka van EU, IMF en Europese Centrale Bank (ECB).

Merkel en Sarkozy zouden ook de vorige maand overeengekomen vervroegde activering van het permanente euro-noodfonds ESM bespreken. In Duitsland bestaat politiek verzet tegen een grotere Duitse bijdrage aan het fonds, dat zo’n 500 miljard euro moet bevatten.

Britse media melden dat premier David Cameron de optie openhoudt om de eurozone via een bijdrage aan het IMF te hulp te schieten.

Merkel en Sarkozy willen voortgang boeken bij de invoering van een financiële transactiebelasting. Sarkozy wil deze ‘Tobin-tax’, die stuit op verzet van het Verenigd Koninkrijk en enkele andere EU-landen, desnoods eenzijdig invoeren. Hij hoopt zo stemmen te winnen bij de presidentsverkiezingen in mei.

De Franse president wil in Europa het accent verleggen van bezuinigen naar groei. Frankrijk wil onder meer de mobiliteit van werknemers tussen EU-landen verbeteren. Merkel verzet zich tegen stimuleringsmaatregelen die nieuwe schulden opleveren.

Het Duits-Franse overleg is de eerste in reeks topontmoetingen over de euro deze maand. IMF-chef Christine Lagarde doet morgen Berlijn aan, gevolgd door de Italiaanse premier Mario Monti, woensdag. Merkel en Sarkozy gaan op 20 januari gezamenlijk op bezoek bij Monti.

Sinds Monti premier is, wordt hij regelmatig betrokken bij de coördinatie van ‘Merkozy’. De Spaanse krant El País vraagt zich vandaag bezorgd af waarom Spanjes nieuwe premier Rajoy niet aanwezig mag zijn bij de gesprekken, die twee geplande Europese toppen van 30 januari en 1 maart moeten voorbereiden.

Transactietaks doet meer kwaad dan goed: pagina 14-15

Politieke splijtzwam: pagina 29