Espresso met Kim Jong-un

De nieuwe leider van Noord-Korea vierde gisteren zijn verjaardag. ‘Het was een pijnlijke bedoening,’ zegt Kim Jong-un bij een espresso. ‘Niemand wist hoeveel kaarsjes er op de taart moesten.’ Klopt het dat zijn exacte leeftijd nooit bekend is gemaakt? ‘Ik ben 28 of 29 jaar,’ zegt de Noord-Koreaanse leider, ‘Meer wil ik er niet over kwijt.’

Foto Reuters

Kaarsjes

De nieuwe leider van Noord-Korea vierde gisteren zijn verjaardag. ‘Het was een pijnlijke bedoening,’ zegt Kim Jong-un bij een espresso. ‘Niemand wist hoeveel kaarsjes er op de taart moesten.’ Klopt het dat zijn exacte leeftijd nooit bekend is gemaakt? ‘Ik ben 28 of 29 jaar,’ zegt de Noord-Koreaanse leider, ‘Meer wil ik er niet over kwijt.’ Hoeveel kaarsjes telde de taart? ‘Er zijn zeven vooraanstaande militairen geëxecuteerd die 28 kaarsjes in de taart wilden,’ zegt de Noord-Koreaanse leider onaangedaan. ‘En er is een handjevol agenten van de veiligheidsdienst naar een interneringskamp gestuurd, omdat ze de taart met 29 kaarsjes wilden versieren.’ Houdt hij eigenlijk wel van taart? ‘Jawel,’ zegt Jong-un, ‘maar van mij hoeven er niet zonodig kaarsjes op.’

Op de verjaardag van Kim Jong-un zond de staatstelevisie een documentaire over de nieuwe leider van Noord-Korea uit. ‘Allemaal oude beelden,’ zegt Jong-un. ‘In sommige fragmenten ben ik 24 of 25.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘In andere fragmenten ben ik 25 of 26.’ Waarom wordt hij bijgestaan door zijn oom en tante? ‘Ze vinden dat ik weinig ervaring heb,’ antwoordt de nieuwe leider. ‘Maar dat is helemaal niet waar. Ik heb in 2009 de VS en Japan met een oorlog gedreigd.’ Waren ze daar onder de indruk van? ‘Mijn oom en tante zijn niet makkelijk tevreden te stellen,’ vertelt Jong-un. ‘Dus binnenkort ga ik België ook met een oorlog dreigen.’ België? ‘Ik wil graag een nieuwe serie langeafstandsraketten testen,’ zegt de nieuwe leider. ‘Maar het kan goed zijn dat we niet verder komen dan Zuid-Korea.’

    • Ernest van der Kwast