En dan ging de deur op slot

Dokument: De jongens van Don RuaNed. 2, 23.00 - 23.55 uur

Het ontroerendste moment is het slot, als interviewer Coen Verbraak misbruikslachtoffer Josef Willems vraagt of de jongen die hij toen was trots zou zijn op de man die hij is geworden. Willems aarzelt, bijt op zijn lip. Na tien seconden zegt hij met zachte stem: „Ik denk het wel, ja.”

Vanavond zendt de NCRV de indringende documentaire Jongens van Don Rua uit. Documentairemakers Coen Verbraak en Bernd Wouthuysen spraken met mannen over de traumatische herinneringen aan hun verblijf in internaat Don Rua in ’s-Heerenberg. Met dit internaat begon het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, bijna twee jaar geleden. In Don Rua waren in de jaren 60 tientallen jongens overgeleverd aan seksuele driften van broeders van de congregatie van salesianen van Don Bosco.

De documentaire schildert het misbruik zonder sensatiezucht. Slachtoffer Frans Verhallen: „En dan ging de deur op slot en dan wist je al wat er ging gebeuren. Ik keek maar naar het plafond en wachtte tot het voorbij was.” Duidelijk wordt ook welke desastreuze invloed het misbruik had op de levens van de slachtoffers. Aan het woord komen vijf van de naar schatting dertig misbruikte ‘jongens van Don Rua’.

De jongens hebben gemeen dat ze de ervaringen verdrongen. Het nieuws over het misbruik zorgde voor woede en tegelijk voor opluchting. „Toen pas begreep ik dat ik niet de enige was”, zegt een van hen.

Joep Dohmen

    • Joep Dohmen